Правилно ли посоляваме храната си?
от Kulinar.bg | 14 юли 2015
Как да го правим, за да имаме добър резултат

Знаем ли как правилно да посоляваме храната? Това, вероятно, е разковничето за добра храна.

 

Да, вече сме наясно, че солта е враг на здравето, но ако тя е със съобразено количество и е поставена в храната, когато и както трябва, няма от какво да се притесняваме. Солта е основният "задвижващ" механизъм в храната.

 

Не е достатъчно просто да поръсим малко сол на финала на готвенето. Това ще овкуси само повърхностния слой на храната, а какво правим с всяка следваща хапка?

 

Трябва да знаем с кои как да постъпваме, що се отнася до посоляването.

 

 Л.Грънчарова

 

Посоляването в процеса на готвене помага на храната да има чудесен вкус, и то с всяка хапка. Разбира се, не само солта има значение, и другите съставки – пипер и подправки имат своята важна задача. Трябва да имаме предвид.

 

Зеленчуци, паста, месо – трябва да се добавя по минимално количество сол по време на готвене. Това ще извлече излишната вода от тях и ще подобри вкуса им. И на финала, опитайте, за да се убедите дали няма нужда да поръсите с още малко сол. Става дума за много малки щипки сол, да сме наясно. Сложете пипер и съответните подправки за това ястие и така си гарантирате незабравим вкус.

 

Когато става дума за зеленчуци – винаги, винаги, винаги ги опитвайте, преди да сервирате. Вие сте готвачът, вие имате отговорността ястието да е вкусно. Независимо от рецептата, доверете се на рецепторите.

Рецепти