Поверия и трапеза за Попова Коледа (Зимен Кръстовден)
от Симона Иванова | 05 януари 2016
Чества се на 5 януари

Днес, на 05.01, е зимен Кръстовден, или още Попова Коледа. 

 

Този ден е началото на т.нар. "мръсни дни" или "некръстни дни". Дните се наричат така, тъй като Христос все още не е получил своето кръщение. 

 

На днешния ден попът пуска кръст в менче с осветена вода, който на Йордановден ще бъде хвърлен в река или водоем.

 

На този ден попът трябва да наръси с китка босилек всички къщи и да остави бяла и червена прежда, с която да се направят мартенички на 1-ви март. 

 

Счита се, че ако китката босилек замръзне, годината ще е плодородна. 

 

Според народните поверия на този ден :

 

- животните и птиците проговарят с човешки глас

- всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се пречистят

- в полунощ небето се отваря, но само праведните могат да го видят и да си пожелаят нещо 

- ако звездите са ярки, ще се родят много животни през тази година и те ще са хубави

 

На Попова Коледа се спазва строг пост. Обичайно се поднася боб, постно зеле, постни сарми, плодове. На някои места, както на Бъдни вечер, се приготвя обредна пита с паричка.

 

Както казахме вече, постът е строг - тоест, не се яде дори олио освен ако не се падне в събота или неделя. 

 

Занете ли обаче защо се пости? В древната Църква празниците Рождество и Богоявление са се празнували като един общ - Епифания. Преди този празник се е спазвал пост. В последствие църквата разделила празника на два отделни, а постът останал преди по-големия празник - Рождество Христово. 

 

За да е почетен и другия празник - Богоявление, църквата определила еднодневен пост и преди него. 

 

Ето няколко предложения за днескашната трапеза, ако решите да спазвате традициите.

 

Боб по манастирски е една рецепта, която ние обожаваме. Всяка домакиня си има изпитана рецепта за боб, но точна тази е гарантирано вкусна всеки път!

 

sxc.hu



Постните сарми с кисело зеле също са ни любими и стават много вкусни. Ако вече са ви залипсвали сармичките от Коледа, днес е моментът да си приготвите пак. 

 

36471

Л.Грънчарова



Предлагаме ви и една рецепта за зелник. И то не какъв да е, а най-лесният зелник - малко продукти, съвсем малко подготовка и невероятен вкус.

 

 37044

Мартина Николова/kulinar.bg

Рецепти