Перфектен Сладък хляб от мъфини
от Kulinar.bg | 27 януари 2016
Имате ли любима рецепта за мъфини?

Всички ние обожаваме мъфини, но ако трябва да сме честни, оформянето им отнема далеч повече време от самото забъркване на тесто.

 

А за забързани домакини това е важна подробност. Защото няма нищо по-хубаво от нещо, което може да се забърка на бърза ръка и да се изпече за отрицателно време.

 

Започнахме с мъфините, защото точно това ще направим – ще трансформираме любимия вкус на мъфините в един сладък хляб, или кейк, както искате го наречете.

 

Но все пак има някои подробности, с които трябва да се съобразим, за да ни се получат нещата, най-общо казано.

 

Ако имате любима рецепта за мъфини, тогава добре обмислете дали е достатъчно количество, за да направим един сладък хляб. Това е критичният момент – ако от дозата се получават поне 12 мъфина, тогава можем да действаме. Ако трябва, увеличете дозата, за да сте сигурни в резултата. 35797

 

Следва температурата: в повечето рецепти за мъфини пише да се пекат на 190-200С. Но това ще направи сладкия ни хляб сух отвън, но неопечен отвътре за времето, което обикновено печем мъфини. Затова намалете с 25С температура.

 

Сега възникна и въпросът и за колко време да печем: тъй като е по-голям по обем, хляба ни се нуждае от повече време за печене. Максимум до 60 минути, но след 45-та минута трябва да започнем теста с клечката за зъби, тъй като от фурна до фурна има разлика.

 

След като опечете хляба от мъфини, най-образно казано, го оставете да се поохлади и го увийте в памучна кърпа. 

 

 

 сладък хляб с банани на Даниела Цочева 

 


Ако пък предпочитате солен хляб, тогава опитайте ето тази вкусна рецепта за мъфини с маслини и подправки, които да превърнете в солен хляб.


На сутринта ще имате чудесна закуска :)

Рецепти