От кои въглехидрати не се дебелее? Доказано!
от Kulinar.bg | 10 юли 2014
Важно е да се следи гликемичният индекс

Нашият мозък се нуждае от въглехидратите, за да работи. Точно както колите ни се нуждаят от бензин, така и мозъкът и целият ни организъм се нуждае от глюкоза – естествената захар, която се отделя при смилането на съдържащите скорбяла храни.

 

Най-здравите, най-слабите, най-дълголетните и най-умствено успелите хора на планетата са тези, които включват в обичайното си меню изобилие от богати на въглехидрати зърнени храни, бобови растения, юфка, плодове и съдържащи скорбяла зеленчуци.

 

Макар да си мислим, че от въглехидратите се пълнее, оказва се, че това съвсем не е така. В един грам от тях се съдържат само 4 калории, докато в един грам от всеки вид мазнина се съдържат 9 калории.

 

Защо тогава въглехидратите са добили тази лоша слава, чудим се ние? Причината е съвсем проста – тенденцията да ги съчетаваме с мазнините. Една бисквита, парче сладкиш или пай съдържат известно количество въглехидрати под формата на брашно или захар. Обаче мъничкото количество масло в тях се натрупва в калориите.

 

В категорията на въглехидратите спадат най-различни видове храни. От плодове, спагети, макарони и разни видове хляб, до бонбони и безалкохолни напитки. Някои от тях са по-полезни от други. Ето кои са те.

 

Естествени и необработени въглехидрати

 

Кафявият ориз съдържа всички фибри, които му е дала природата. Но когато външният му слой от трици се отстрани, за да стане той бял, по-голяма част от фибрите се премахват. Същото е и с брашното, когато се обработва така, че да стане фино бяло. Казано най-общо, пълнозърнестите продукти са по-полезни от онези, от които е отстранен слоят от трици.

 

Храни с нисък гликемичен индекс(ГИ)

 

Шампиони по нисък ГИ са бобовите растения и зелените листни зеленчуци. Ечемикът и булгурът също спадат към тях. Някои храни пък изненадват. Повечето плодове например, макар да са сладки, имат много нисък ГИ. Различните видове спагети и макарони също. Да, дори и белите спагети. Причината е, че са направени толкова сбити в процеса на производството им, че се смилат постепенно и молекулите на глюкозата преминават бавно в кръвния ни поток.

 

Храни с висок гликемичен индекс (ГИ)

 

Белите и пшенични видове хляб са с висок ГИ. Обикновено те повишават кръвната захар. Ръжта и ръженият хляб имат нисък ГИ и са по-добрият вариант.

 

Белите картофи за печене също "страдат" от висок ГИ. Те водят до рязко покачване на кръвната захар. Странно, но сладките картофи са по-добрият вариант.

 

Зърнените закуски, които често гледаме в рекламите, имат висок ГИ. Те съдържат доста захар и затова децата винаги са щастливи, когато ги похапват. Но е редно да кажем, че овесената каша с трици е доста по-добрият вариант.

 

Информацията е заимствана от книгата "Храненето като лечение" на ИК "Изток-Запад".

Рецепти