Остров Мавриций
от Kulinar.bg | 24 януари 2013
Тук начинът на живот е много "френски"

Кухнята на о. Мавриций е смес от креолски, китайски, европейски и индийски влияния.

 

Често срещано явление е при приготвянето на дадено ястие да се използват похвати от различни кухни.

 

В следствие на историята си, Мавриций има силни връзки с Франция и по тази причина начинът на живот е много "френски".

 

Популярността на различните френски ястия, като заешка яхния и петел с вино, показват широкото разпространение на френската култура дори в наши дни.

 

С годините, част от ястията са адаптирани към по-екзотичните продукти, срещани на острова, като това им придава уникален вкус и аромат.

 

През 19-ти век, след отмяната на робството, на острова пристигат индийски работници от различни краища на страната, като всеки от тях донася кулинарните традиции на региона, от който е.

 

 

Към края на века започват да пристигат и първите китайски имигранти, предимно от югоизточен Китай.

 

През годините различните общества са адаптирали и смесили своите кухни по свой собствен вкус.

 

Снимка: sxc.hu

 

Производството на ром е масово за целият остров. Още през 1638 г., когато холандците колонизират острова и донасят със себе си захарната тръстика, цялата продукция се е използвала за производството на arrack – суровина за ром. Близо 60 години по-късно е произведена първата захар.


Снимка: sxc.hu


Едва по време на френското и английското управление, производството на захар се е развило напълно и е станало важен фактор за развитието на икономиката на Мавриций.

още по темата
Рецепти