Основните употреби на пресния копър
от Kulinar.bg | 05 юни 2014
Които ще са от полза на начинаещите в кухнята

Пресният копър е зелена подправка, която трябва да слагаме във всяка рецепта, чийто вкус го позволява.

 

Информирали сме ви вече за полезните свойства на копъра. Припомнете си ги, ако случайно имате съмнения в полезното му действие.

 

Ако имате нужда от леко освежаване на идеите за рецепти, включващи копър, то това е правилната статия.

 

Таратор и салата снежанка

 

На първо място слагаме подправянето на таратора. Какво е един уважаващ себе си български таратор без няколко стръка пресен копър?

 

Направете свеж дип (сос, придружаващ ястието)

 

Домашни солети без дип, в който апетитно да ги топнете? Това не е забавно! Блендирайте го с крема сирене, добавете малко хрян и го намажете на бисквити. Може да служи и за гарнитура на грилована пъстърва.

 

Преобразете салатата

 

Ако не слагате пресни билки на салатата, значи сте пропуснали много. Копърът се вписва чудесно във всякакви зелени салати. Дава допълнителен вкус на салатата и я обогатява.

 

Овкусете риба с копър

 

Сгответе бяла риба с пресен копър, става божествено. Може да се смеси с маринатата или просто да се сложи върху рибата, за да се опече с нея.

 

Замразете го

 

Може би знаете, че може да се замрази пресен копър!? Но все пак да споменем за тези, които не го правили, по този начин ще можете да се радвате на свежестта му по всяко време на годината.

 

Посадете си копър

 

За да не разчитате на този в магазина, то просто си го засадете. Копърът е много лесен за засаждане и отглеждане, дори в саксия на балкона.

 

Изсушете го

 

Изисква се само сухо и топло място. Сложете връзка магданоз да виси надолу и го оставете да се изсуши.

 

Разнообразете водата в чашата

 

Замразете късчета копър в кубчета лед. Пуснете няколко кубчета в чашите за вода, следващия път, когато правите брънч.

 

Рецепти