Овкусено масло - идеалната добавка
от Симона Иванова | 03 май 2016
7 различни идеи

Маслото несъмнено придава един по-специфичен вкус на всяко ястие, без значение дали говорим за сладкиш, за месо или за някакъв вид тестено изделие. А с абсолютна сигурност маслото е за предпочитане пред маргарина, в някои случаи – и пред олиото.

 

Но овкусеното масло вече е съвсем друга класа. Представете си да поднесете цяло парче месо, с нежно поставени кръгчета овкусено масло. Ммм... Това не само ще направи месото по-крехко, но и ще го овкуси допълнително.

 

Освен това изглежда доста изтънчено и несъмнено ще смая гостите ви.

 

Можете да си приготвите такова масло и да го съхранявате във фризера, докато "му дойде времето" и подходящото ястие, с което да бъде поднесено.

 

Ще ви предложим няколко по-интересни идеи за овкусяване на маслото. Принципът на приготвяне е един и същ – нарязвате допълнителните съставки на много дребно и смесвате с маслото.

 

За целта или трябва да го оставите да се размекне и да разбъркате добре, или да смесите маслото с добавките в блендер.

 

След като сте свършили това, изсипете маслото върху фолио за свежо съхранение и го оформете като салам. Завийте го добре с фолиото и съхранявайте във фризера.

 

Овкусено масло можете да предложите към почти всяко ястие, стига подправките в ястието и маслото да си подхождат.

 

Ето ги и идеите:

 

Масло с аншоа – както се досещате, нужни са ви масло и няколко рибки аншоа. Можете да го използвате за брускети, в различни средиземноморски ястия, а също и ако искате да придадете по-специфичен вкус на тестени изделия.

 

 

Магданозено масло – съставките, които са ви нужни, са масло, магданоз, сок от лимон, сол и пипер. Това масълце е подходящо за изключително много рецепти, в общи линии всичко, на което подхожда магданоза – месо, риба, брускети... Може да добавите малки бучици към крем супа, върху току-що изпечени палачинки...

 

 

Дижонско масло – освен дижонска горчица, за да си направите това овкусено масло, добавете магданоз, сол и пипер. Това вече наистина подхожда с почти всичко, но най-вкусно би стояло върху парче месо или пържола. Ще придаде леко пикантен, но изтънчен вкус на всяко ястие.

 

 

Масло с шалот – трябва ви глава лук шалот, магданоз и чесън, както вече казахме, накълцани на много ситно. Тази смес се нарича "ескарго" (охлюв). Всъщност ескарго е типично френско ястие с охлюви и чесново масло, оттам идва и наименованието. Предполагаме, че подхожда на ястия с охлюви и различни френски блюда.

 

 

Портово масло – портото е вид португалско ликьорно вино със златист цвят. Можете да направите масло с алкохол или ликьор по ваш избор, но внимавайте с количеството.

 

 

Масло с червено вино – освен червено вино и масло, са ви нужни сок от лимон, лук и магданоз.

 

И двата вида масло, съдържащи вино, ще са подходящи за всякакъв вид месо. Смятаме, че ще подхождат на ризото и паеля. Опитайте :)

 

Естрагоново масло – масло, наситнен естрагон и сос за глазиране. Това масълце също идеално ще подхожда към всички видове месо, а заради естрагона – на различни салати, предястия, печени зеленчуци, печени картофи...

 

Направете си маслото, което най-много ви харесва и го добавяйте към каквото сметнете за добре, а току-виж се е получил някой кулинарен шедьовър.

Рецепти