Новогодишните обещания на всеки кулинар
от Милена Димитрова | 28 декември 2013
През 2014 си обещавам...

Изпращането на старата и посрещането на новата година е чудесен повод да си направим списък с вредните навици, за които е крайно време да се изпарят от всекидневието.

 

Как би изглеждал един подобен списък на всеки кулинар, независимо дали професионалист или любител в кухнята?

 

Например по следния начин...

 

От морално естество:

 

- Няма да споделям всяко свое хапване в социалните мрежи и/или Instagram.


А когато го правя, ще се постарая храната наистина да е аранжирана подобаващо! (Това не се отнася за Kulinar.bg на нас това ни е работата! :P)

 

- Няма да се "чеквам" всеки път, когато съм в някой ресторант или друго заведение. Едва ли наистина ви интересува, че съм в механа "Печените чушки" със зълвата, балдъзата и нейната братовчедка... (Е, ако съм на Рене Редзепи в ресторанта, няма как да не се похваля...)

 

- Ще бъда блогър за пример (ако съм такъв) и няма да тормозя всички хора в обкръжението ми да ми помагат с неговото популялизиране.

 

- Когато участвам в кулинарни конкурси, няма да се възползвам от снимките и рецептите на други потребители. Осъзнавам, че при повечето рецепти авторството е трудно проследимо, но пък най-накрая проумях, че, има ли измама, има и кой да ме хване...

 

- Ще се постарая да пазарувам точно толкова храна, колкото знам, че ще бъде изразходвана от мен и моето семейство. Най-малкото – много грозно е да се хвърля храна на вятъра!

 

- Ще науча себе си и всички у дома да разпределяме и изхвърляме отпадъците по вид. Не се знае дали наистина ги рециклират в България, но е полезен навик. Още повече, ако наистина спазя едно мое друго обещание (за емиграция), разделното хвърляне на отпадъци ще бъде мое първо гражданско задължение!

 

От здравословно естество:

 

- Ще се науча (ако вече не съм се) да изготвям меню за предстоящата седмица. Така ще пазарувам планирано, няма да влизам в излишни разходи и вечер, след работа, няма да се чудя какво да хапвам.

 

- Ще изключа преработените храни от менюто си и ще наблегна на свежата храна.

 

- Ще се храня сезонно!

 

- Ще си направя тест за хранителна нетолерантност или алергия, особено ако вече съм установил/а, че има хранителни продукти, които не се отразяват добре върху организма ми.

 

- Ще се възползвам от продуктите, алтернативни на трапезната сол, бялата захар и глутеновите брашна.

 

- Догодина ще засадя поне едно дръвче!

Рецепти