Нещо ново, което да гриловаме
от Kulinar.bg | 15 юли 2014
Различно от месо и зеленчуци

Като стане дума за грил или скара, какво си мислим? Месо, тиквички, патладжани, чушки и кромид лук.

 

Не, че се оплакваме, може би никога няма да ни омръзнат, толкова са вкусни, приготвени на скара.

 

Но имаме и няколко много свежи предложения, които сме сигурни, че малко по-смелите в кухнята ще опитат.

 

Плодове! Да, днес ще гриловаме плодове.

 

Когато ги приготвяме по този начин се изпарява част от водата в тях, концентрирайки захарите.

 

Захарта, която се намира на повърхността на самия плод, влизайки в контакт с топлината от грила, се карамелизира. А това е най-прекрасният вкус, обзалагаме се, че вече ви стана интересно.

 

Повечето плодове могат да се гриловат, стига да са намазани с мазнина. Добре е да е здравословен нейн вариант – олио от някакъв вид семе, например. Намажете добре, за да не залепнат парчетата за грила.

 

Ето и няколко рецепти с плодове на грил, които трябва да опитате.

 

Диня. Перфектна просто така, без да й добавяте нищо. Но можете и да я гриловате и да и добавите сирене фета, рукола и балсамов оцет. Чудесна лятна салата.

 

Праскови. Поръсете с малко олио и сервирайте с топка сладолед. Или направете, това, което се вижда на снимката - гриловани праскови със зехтин, сирене и листенца пресен босилек.

 

Нектарини. Гарнирани с маскарпоне, смесено с малко стопена кафява захар, са един прекрасен и различен десерт.

 

Банани. Ако някога сте панирали банани, то знаете какъв чудесен вкус имат топлите банани. Представете си какъв уникален вкус имат, карамелизирани на грила. Полейте ги със сироп от ром и канела.

 

Ананас. Гриловайте шайбите ананас, след това ги поръсете с лимонови корички и сок от лимон. Естествената сладост на ананаса кореспондира с киселината на лимона много добре.

 

Круши. Гриловани круши с топъл карамелен топинг е нещо, което трябва да опитате незабавно.

 

Пъпеш. Гриловайте плода, нарежете го и добавете малко зехтин, мед, печен шамфъстък и малини. Полейте с цедено кисело мляко и ще се получи уникална плодова салата.

 

Убедихте ли се, че грилът не е само за месо и зеленчуци?

 

Рецепти