Малка Богородица (Рождение на Пресвета Богородица)
от Kulinar.bg | 08 септември 2015
+ 3 рецепти за Богородичен хляб

Днес, 8 септември, е един от най-големите празници в календара на Православната църква – Рождество на Пресвета Богородица, или Малка Богородица.

В Назарет, на 3 дни от Йеруласим, живели родителите на Света Дева Мария – Йоаким и Ана, или богоотци, както ги нарича Църквата.

 

Когато Мария била заведена на 3-та си годишнина в храма в Йерусалим, за да бъде предадена в служба на Бога, каквото било и обещанието на майка й Ана, тогава се случило първото знамение – малката Мария изкачила всичките 15 стъпала пред храма абсолютно сама.

 

На този ден, по традиция се освещават обредни хлябове в църквата, след което се раздава хляб от жените.

 

На днешния ден се прави малка питка, намазана с мед. Нарича се Богородичен хляб. Жената в семейството раздава на всички в къщата от празничния хляб.

 

Едно парче се оставя за Богородица, за да покровителства къщата. Друго парче се стрива в храната на животните.

 

Денят е особено почитан в България – Богородица помага на жените да раждат лесно, пази децата живи и здрави и помага на жените в тежка работа.

 

На този ден стопанката на дома не трябва да работи нищо друго.

 

Празникът Малка Богородица е ден, който в миналото е предпочитан за сватби и кръщенета.

 

Ето и няколко предложения за Богородичен хляб за днешния празник:

 

Питка за здраве – една от най-красивите, с които разполагаме. Сервирайте с мед, за да може всеки от семейството да си топне от него за здраве.

 

be7a8695-d8d6-59fd-f35b-672fd070f748

 Автор: Виолета Матева


Плетена питка – още един много красив вариант на празнична питка, който можете да си приготвите за днешния празник.

 

d3aed686-bd33-c8ee-55ee-d38fe74ac3ed

 

Усукана питка – красива и много вкусна.

 

33117

 Автор: Виолета Василева


Честито Рождество на Пресвета Богородица и честит имен ден на всички, които празнуват днес имен ден!

 

Рецепти