Малдивски острови
от Kulinar.bg | 27 декември 2012
Тук залагат основно на рибата

Малдивските острови се намират на важен кръстопът в Индийския океан, благодарение на което през годините на територията на страната са преминали и продължават да минават множество търговци и посетители. С течение на времето всичко това е оставило траен отпечатък върху местната кухня, културата и нормите в страната.

 

Тъй като територията на държавата се състои повече от море, отколкото от земя, е съвсем естествено, че рибата и най-вече рибата тон, винаги са били ключов елемент в малдивската храна.

 

Благодарение на пътниците от различни части на света са въведени множество нови подправки и зеленчуци, които бързо навлизат във вече съществуващата морска храна, приготвяна от местното население.

 

Като цяло малдивската кухня се влияе силно от арабската, индийската, кухнята на Шри Ланка и, най-общо казано, ориенталските вкусове. По този начин храната в островната държава придобива свой уникален вкус и има своя кулинарна самоличност.

 

Тъй като местното население е предимно мюсюлманско, употребата на алкохол е забранена от чисто религиозни съображения.

 

Традиционната малдивска кухня залага, освен на рибата, на кокоса и ориза.

 

Най-често кокосът се настъргва, а след това се изтисква, за да се получи кокосово мляко. То се добавя като съставка най-вече в малдивското къри. Прави се и кокосово масло, което е широко използвано при пържените ястия.

 

Снимка: sxc.hu

 

От рибите най-обичана е рибата тон, която се консумира прясна или сушена. Местното население приготвя често сафрид, баракуда и делфинова риба. С изсушена риба тон се правят и предястия, познати под имената gulha, kavaabu, bajiyaa (местната версия на индийската samosa) и fatafolhi. За разлика от повечето тихоокеански острови, на Малдивите нямат традицията да ядат основно сурова риба.

 

Оризът често присъства на масата, като обикновено се консумира варен. Обичани от всички са сладките картофи, тапиоката, както и плодовете на хлебното дърво. Те също се варят.

 

Плодовете обикновено се ядат сурови, като предварително се режат на тънки филийки. Най-разпространени са бананите, мангото и папаята. Десертите също се правят с повече плодове.

 

Garudiya е едно от типичните ястия за Малдивите. То представлява риба с бульон. След като рибата се почисти хубаво, за приготвянето ѝ е нужно тя да бъде измита добре, а след това да се свари във вода със сол. Към полученото се добавя ориз като гарнитура, а понякога може да се добави плод от хлебно дърво или да се настърже кокос. В някои части на страната домакинствата обичат ястието с лук, но всичко зависи от вкуса и предпочитанията на семействата.

 

Rihaakuru пък е специална кафява рибна паста, която се консумира почти всеки ден във всяко домакинство още от древността. Пастата се хапва също с ориз, с пържен лук или с люти чушки, за да бъде добре овкусена. Ако ястието се смеси с кокосово мляко, се нарича rihaakuru diya.

 

 

Специфично за Малдивите е ястието kuhulku musama, представляващо пилешко къри, но с по-особен вкус. То се приготвя обикновено по специални поводи и празници, но все по-често започва да присъства и в ежедневното меню. То върви добре с ориз на пара или с лека салата.

 

Едно традиционно малдивско меню може да се състои основно от супа, ориз и риба, с гарнитура от лимони и лук.

още по темата
Рецепти