Лош дъх? Как да се отървем от него
от Kulinar.bg | 29 април 2014
Майката природа се е погрижила за това

Когато ни предстои важна среща, всички избягваме лука и чесъна в храната. Но има и някои причини за появата му, които не се коренят в храната.

 

Това най-често са лоша устна хигиена или проблеми със стомашно-чревния тракт. Правилно миене на зъби и употреба на конец за почитване на зъби ще помогнат в единия случай, а добра хранителна диета за втория.

 

Междувременно, ако имате проблем с дъха, или по-скоро хората, с които разговаряте биха имали, то има няколко храни, които могат да ви избавят от конфузни ситуации.


Пресни билки

 

Имаше една реклама, я която красива млада дама с остра нужда от освежаване на дъха забива лице в сергия с билки, за да се отърве от него. Не е нужно да правим точно това, но хапването на няколко листенца пресен магданоз би помогнало много ефективно. Но добра работа ще свършат още мента, кориандър, розмарин, естрагон – всичките богати на хлорофил.


Кисело мляко

 

Ежедневната доза кисело мляко би предотвратила появата на лош дъх. Киселото мляко премахва плаката, която се наслагва по зъбите, причинител на лош дъх, а и вид.


Ябълки, моркови и целина

 

Те са храни, които предизвикват отделянето на повече слюнка, а тя е основната, която се грижи за доброто състояние на устната кухина.


Джинджифил

 

Малко пресен джинджифил, разбъркан с лимон и топла вода се жабури като вода за уста.


Всички храни, богати на витамин С

 

Бактериите не "се разбират" добре с този витамин, който се грижи за здравето на венците. Затова всички витаминозни храни са добър избор при проблеми с дъха.


Зелен чай

 

Кафето може да е причинител на лош дъх, но зеленият чай предпазва от него. А това им действие се дължи на флавоноидите в него.


Вода

 

Освен за добрата хидратация на тялото, водата е важна за производството на слюнка, а за важната й роля за здравето на устата вече стана дума по-горе.

Рецепти