Кюфтенца по шведски - рецептата на Скандинавия
от Милена Димитрова | 06 януари 2014
Малко сладки приказки и как да си ги приготвите

В България много обичаме кюфтенцата и всякакви изделия от кайма. Макар и най-често да ги приготвяме със смес по класическия начин, на скара или на тиган, никога не пречи да разнообразим. Как? С приготвянето на известния скандинавски специалитет кюфтенца по шведски.

 

Със сигурност те са най-популярното шведско ястие в света, като Норвегия, Дания и Финландия също си имат техни собствени версии.

 

Ако посетите някоя скандинавска страна, ще забележите, че във всяка кулинарна книга с рецепти фигурира поне една за кюфтета по шведски.

 

Съществуват много вариации на специалитета. Някои рецепти повеляват използването и на свинско, и на говеждо месо, в съотношение 50:50 или 60:40, а други – на телешко. Има и трета опция – комбинирането на трите вида месо. Тъй като разликата между телешко и говеждо е трудно проследима, едва ли има значение на кое от двете ще се спрете. (Освен ако не сте собствени производители на месото и можете да гарантирате неговия произход).

 

За вегетарианците съществува варианта да приготвят рецептата със заместител на кайма, но със сигурност крайният резултат няма да бъде толкова апетитен.

 

За да е още по-привлекателна порцията шведски кюфтенца, към нея винаги се поднасят сосове – кафяв или бял. Козе сирене или квасена сметана с магданоз или копър в белия сос е чуден начин за придаване на плътен и запомнящ се вкус. Комбинациите от подправки също са разнообразни – индийско орехче и горчица на прах, лук и бахар, мащерка и майорана.

 

Методът на готвене също предполага избор – на тиган или на фурна. Всъщност, всеки, който веднъж се запознае добре с класическата рецепта и я осъществи успешно, може да я видоизменя с всеки следващ път.

 

След всичките тези словесни встъпления, идва ред на практическата част – именно класическия вариант на рецептата за кюфтенца по шведски!

 

Необходими продукти:

 

400 грама качествено мляно месо (може само свинско, може и смес)

 

1 яйце

 

1 глава лук, ситно нарязан или рендосан

 

85 грама (2 филии) мек бял хляб, направен на трохи

 

2 с.л. нарязан на ситно копър

 

400 мл горещ телешки бульон

 

2 с.л. брашно

 

подправки на вкус (сол, пипер, др.)

 

1 с.л. зехтин

 

1 с.л. масло

 

Начин на приготвяне:

 

В купа смесете месото с разбитото яйце, лука, хлебните трохи, копъра и подправките. Оформете сместа на малки топчета с размера на орех. Трябва да се получат средно 20.

 

Загрейте зехтина в голям тиган с незалепващо покритие и запържете кюфтенцата, докато покафенеят приятно.

 

Може да се наложи да направи това на 2 пъти.

 

Извадете ги от тигана, разтопете маслото, поръсете брашното и разбъркайте. Гответе така 2 минути, след това с разбъркване прибавете бульона. Продължете да разбърквате, докато се получи хубав гъст сос.

 

Когато е достатъчно сгъстен, върнете обратно кюфтенцата, за да се затоплят и ароматизират.

 

Готовото ястие поднесете с картофено пюре, плодов сос или нещо друго по избор.

Рецепти