Къпана питка (Анита)
Къпана питка (Анита)
Източник: АНИТА
Тип ястие: тестени
Кулинар: АНИТА
време
90 мин.
порции
продукти
1 бр. мая
2 с.л. сол
4 с.л. олио
1 с.л. захар
3 бр. яйца
Начин на приготвяне
лесна
1

Затопляме млякото в него разтваряме маята, добавяме последователно олиото, солта и захарта.

2

В отделен съд разбиваме яйцата, като отделяме единия жълтък за намазване. Добавяме и разбитите яйца. Започваме да добавяме брашно, месим до получаването на меко тесто. Слагаме го в торбичка, в която се сложили олио, за да не залепне тестото за торбичката.

3

В кофа с леко затоплена вода слагаме торбичката с тестото. Тестото потъва, но когато е готово и втасало, изплува над водата, така няма опасност да превтаса.

4

Вадим тестото от торбичката и го разделяме на 3 равни топки. Разточваме кори, като всяка мажем с разтопено масло. Слагаме ги една върху друга и навиваме на руло. Режим рулото на триъгълници и започваме да редим в тавата, като двете крайчета ги слагаме по средата.

5

Мажем с разбития жълтък, в които сме добавили няколко капки олио и малко прясно мляко. Поръсваме със сусам и слагаме в студена фурна на 150 С с вентилатор. Пече се за около 45 мин.

Подобни рецепти
Любопитно