Край на търкането на загорели тенджери!
от Kulinar.bg | 11 януари 2016
Чисто дъно само за 5 минути

На всеки се случва да загори тенджерата.

 

Колкото и да внимаваме я детето ще направи някоя пакост и ще трябва да оправим положението, я телефонът ще звънне, как да не вдигнем, ами ако е важно...

 

И така белята вече е налице. Имаме си добре загоряло дъно на тенджерата.

 

И сега започва голямото търкане. С повече постояноство усшяваме да изтъркаме дъното, но това освен, че ни коства доста усилия, почти винаги повърхността на съда се надрасква от телта. А така си харесвахме тази тенджерка...

 

Е, има си по-лесно решение на този проблем. Някои от вас може би знаят този трик, но нека не го пазим за себе си, а да го споделим с тези, които не са научили тайната на оцета.

 

Да, точно така, оцетът ни е верен помощник в мнго ситуации в кухнята. И в случая със загорялото дъно на съда оцетът ще ни помогне.

 

photl.com

 

Това, което трябва да направим, е да сложим 2 с.л. оцет в ½ ч.ч. вода на дъното на съда.

 

Сложете обратно на котлона и да оставим да заври. Оствете така за около 5 минути и магията сама ще се случи. 

 

 

И все пак, ако има още загорели частици, премахнете водата, ако е останала. Сложете малко сода бикарбонат на дъното на тенджерата и изтъркайте с грубата част на гъбата за миене на чинии.    

 

Както вече казахме, оцетът ни е верен съюзник в почистването - припомнете си употребите на оцета в домакинството.  

Рецепти