Кексчета с целувчени шапки
от Симона Иванова | 17 април 2015
Взривоопасно вкусни!

След голямото великденско надяждане с козунаци е време да се върнем към традиционните десерти. Или пък не...

 

Искаме да ви представим една супер интересна рецепта за десерт, който само с един поглед ще се превърне в любим. А да не говорим какво става, когато го опитате...

 

Това, което нас ни изненада в тази вкусотия, е, че всъщност съчетава два от любимите ни десерта – мъфини и целувки. И ги превръща в неустоимо изкушение.

 

Малките мъфини са на почит почти във всеки дом – винаги можеш да си похапнеш нещо набързо, а и са супер вкусни.

 

А целувките... Кой ли не ги обича? Тъй като ги свързваме с детството си, носят едни сладки сантиментални чувства, докато се топят в устата. Ммм...

 

Вкусно, вкусно, вкусно. А сега си представете всичко това, обилно залято от шоколадова глазура.

 

Всъщност, както сте се досетили, кексчетата са основа, върху която вместо крем за къпкейк използваме целувчена смес "меренге". Това, което различава целувката от меренгето, е, че целувките се пекат и изсъхват, а меренгето е целувчен крем, който е сравнително мек и буквално се топи в устата.

 

Ако наистина, устата ви се е напълнина със слюнка, четейки това, време е да ви кажем и самата рецепта. Която никак не е трудна!

 

За кексчетата можете да ползвате смес, каквато пожелаете. Можете да ги направите ванилови, шоколадови, дори и "червено кадифе". Ние смятаме, че с тази рецепта за Шоколадови мъфини резултатът ще е най-добър.

 

Важно! След като опечете кексчетата, оставете ги да се охладят напълно. За оптимален ефект с ножче заравнете мъфина отгоре.

 

За целувчения крем "Меренге":

 

3 яйчени белтъка

230 г захар

60 мл вода

1 ч.л. лимонов сок

щипка сол

 

Сложете всички продукти в купа и разбийте с миксер до получаване на пяна. Купата трябва да е огнеупорна, тъй като след това ще се разбива няколко минути на водна баня.

 

Пригответе си тенджера, по-голяма от купата, и я сложете на котлона с вода, докато водата започне леко да ври. След това сложете купата с белтъците в тенджерата и бъркайте с миксер 4-5 минути, докато сместа стане леко затоплена.

 

Свалете от котлона и бъркайте още 5-7 минути с миксер на бързи обороти. Когато кремът напълно се сгъсти, напълнете го в пош и шприцовайте върху всяко кексче. Опитайте се да шприцовате "шапчицата" с височина, но и да не се получи, пак ще е вкусно :) 

 

Когато сте готови с шприцоването, приберете кексчетата във фризера.

 

Ред е на шоколадовата глазура – черешката на тортата. Нужни са ви само 300 г шоколад (за предпочитане черен) и 6 с.л. олио.

 

Разтопете ги на водна баня или на ниски обороти в микровълновата фурна. Оставете да сместта да се охлади около 15-тина минути.

 

Изберете подходящ съд, в който да изсипете глазурата. Имайте предвид, че ще трябва да потапяте кексчето вътре. Тоест, съдът трябва да е достатъчно висок, за да се потопи цялото меренге, но и сравнително тесен, за да има височина шоколадът.

 

Ако нямате точния съд, не се притеснявайте. Дори мъфинът да не влиза изцяло, можете да наклоните съда и да потапяте поетапно от всички страни.

 

Преди да започнете да "обличате" шапките с шоколад, трябва да се уверите в две неща. Първо, че кремът е стегнал и второ, че шоколадът не е топъл, тъй като ще разтопи меренгето.

 

30629

 

Когато сте готови с глазурата, оставете кексчетата във фризера за 15 минути. След това можете да ги преместите в хладилника или още по-добре – директно на масата!

 

 

Рецепти