Камерун
от Kulinar.bg | 25 май 2011
Основният източник на протеини за местното население е рибата

Камерунската кухня е една от най-разнообразните в Африка. Това се дължи както на разположението на страната, която е на кръстопътя между западната, северната и централната част на континента, така и на френското влияние, останало от колониалната епоха.

 

Националното ястие в Камерун е Ndolé сварени bitterleaf (вид ядивно растение от рода Вернония с горчив вкус), ядки и риба или козе месо. Други широко разпространени ястия са Brochettes (вид печено месо – пилешко, телешко или козе) и Sangah (смес от царевица, маниока и палмов сок).


Основните продукти, които се използват в камерунската кухня, са: маниока, сладки картофи, ориз, банани, картофи, царевица, боб и просо. Покрай френското влияние в кухнята са навлезли хлябът и италианската паста, но те не са много разпространени, главно заради високата им цена.


Основният източник на протеини за местното население е рибата, тъй като месото е доста скъпо и се консумира само по специални поводи. Месото от диви животни обаче е доста консумирано, като някои от най-преследваните видове са мравояд, бодливо прасе и гигантски плъх. За съжаление процъфтява и търговията с екзотични меса като това на горилата и шимпанзето.


Почвата в по-голямата част от страната е много плодородна и това позволява отглеждането на много видове местни и внесени отвън плодове и зеленчуци. Най-разпространени за отглеждане са домати, bitterleaf, маниока, бамя и патладжан.


В големите градове има множество ресторанти, които предлагат голямо разнообразие от западни ястия, а също и китайска и индийска кухня. Има и доста заведения за бързо хранене, които предлагат хамбургери, хот-дог и др.

Рецепти