Какво трябва да има на трапезата на Ивановден
от Мартина Николова | 07 януари 2014
Вкусно българско меню за най-празнувания имен ден

Коледните празници вече са зад гърба ни, но месец януари е изпълнен с още хубави християнски празници.

 

Днес е Ивановден. Той се определя като най-празнуваният именден в България. Днес празнуват над 300 000 души.

 

Може би тук е мястото да ги поздравим и да им пожелаем здраве и късмет.

 

А един празник не може и без вкусни гозби. По традиция днес трябва да си приготвим една от най-вкусните зимни гозби – свински ребърца с кисело зеле, варено жито, което присъства на почти всеки български празник, традиционният за това време на годината ошав от сушени плодове, вкусна баница със сирене, традиционна кървавица и луканка. Едно българско меню, което повечето от нас биха си хапнали с удоволствие.


Ето и примерни рецепти за традиционните ястия на Ивановден.


Свински ребра с кисело зеле

 

Това може би е най-вкусната зинма гозба. А към основните продукти се прибавя и малко свинска мас, в която се задушава ориза. Наистина много хранително и вкусно ястие. Начинът на приготвяне е лесен, а ястието става готово за 70 минути.


Варено жито или ашуре, както още е известно

 

Можете да го сварите и да го овкусите само с пудра захар. Но ние ви предлагаме да опитате комбинация със сушени плодове и канела. Вкусът е богат и много апетитен. Отнема 45 минути.


Ошав

 

Зимните месеци са най-подходящото време да си сварите един ошав. Компотът се приготвя от сушени плодове, но е много ароматен, тъй като може да му се добавят различни подправки. В тази рецепта ние ви предлагаме лимонов сок, но можете да добавите канела или карамфил, например.


Баница със сирене

 

Почти няма българин, който да не харесва това тестето изделие. Може би това е и причината баницата да присъства почти на всеки празник, особено през зимата. Рецептата, която ви предлгаме е дело на наша потребителка Рафаела Искрова. Нейният вариант е вита баница с готови кори, плънка от сирене и повечко масло. Знаете, какво казват французите – маслото никога не е много, колкто и да сложите. Баничката е готова за 1 час.


Кървавица

 

Традиционно на днешния ден се приготвя кървавица. За тези от вас, които не се смущават от наличието на кръв в рецептата, могат да използват нашата, за да си приготвят домашна кървавица. 


Луканка

 

Ако кървавицата не е вариант за вас, то можете да сложите на празничната трапеза за Ивановден вкусна пушена луканка. Микс от свинско и говеждо месо, овкусени с бахар, кимион и черен пипер.


Честит Ивановден още един път и весел празник :)

Рецепти