Какво се сервира на Йордановден?
от Kulinar.bg | 05 януари 2016
На празничната трапеза трябва да има...

Йордановден - 06 януари е последният от така наречените "мръсни дни".

 

Знаете, че Йордановден е един от най-големите християнски празници, свързан с най-много обичаи. 

 

Дори да нямате вкъщи именик, Йордановден е празник, който трябва да се почете във всички къщи.

 

Да видим какво задължително трябва да присъства на трапезата - прясна пита, колачета (гевречета), сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, жито и вино.

 

Трапезата е по-скоро постна, макар че и сервирането на меса не е строго изключено. 

 

Както уточнихме, задължително е присъствието на питка. Ето я и традиционната прясна пита за Йордановден. Страшно вкусна, мека и икономична. Направете я за празника.

 

Друго, което можем да ви предложим, е Йордановски лучник. Още една типично българска, типично празнична, типично едновремешна рецепта. Само с името става ясно, че е подходяща за Йордановден.

 

Ако сте решили, да се спрете на лучник за празника, опитайте този Лучник с чушки и орехи. Казахме, че орехите задължително трябва да присъстват на трапезата, а тази рецепта е един чудесен начин да ги включите.

 

Даниела Цочева

 

И една рецепта, която не е постна. За основно пригответе Свинско месо в богоявленско гюведже и зарадвайте всички на трапезата. Една типично българска, стара, вкусна, любима рецепта.

 

И тъй като вече споменахме зелевите сарми, да поговорим малко и за тях. Всички обичаме сарми и само си търсим повод, за да ги приготвим, нали?

 

Припомнете си как се правят перфектните зелеви сарми - тук сме ви събрали най-вкусните рецепти за сарми, както и нагледно видео, как да ги свиете, за да станат абсолютно перфектни!

 

Зелеви сарми с месо - Л. Грънчарова 

Рецепти