Как пилешкото да става крехко и сочно всеки път?
от Симона Иванова | 06 февруари 2016
Супер лесен трик!

Почти няма човек в света, който да не обича пилешко месце.

 

Пилешкото месо можем условно да разделим на две категории - сочни бутчета и крилца и по-сухото бяло месо.

 

В зависимост от предпочитанията на всеки някой обичат повече бялото месо, а други - по-сочното "черно" месо.

 

Пилешките гърди, които са си изцяло бяло месо, много често остават сухи.

 

Ако печем цяло пиле - понеже на бутчетата им трябва повече време, отколкото на гърдите, накрая те остават сухи.

 

Ако пък приготвяме пилешки гърди отделно на тиган, което между другото е най-лесната вечеря, също има опасност да останат сухи.

 

Приготвили сме ви няколко трикчета, с които пилешките гърди ще стават сочни и крехки всеки път! Гарантирано, всеки път!

 

Ако досега не сте били почитатели на бялото месо, защото е сухо, то след като го приготвите по някой от изброените начини, ще го заобичате!

 

Да започнем с това - пилешкото месо се готви изключително бързо. Когато печем гърдите на тиган, буквално им трябват няколко минути и са готови.

 

Е, ако искате да станат наистина крехки, ще трябва да отделите малко повече време - около 10-тина минути. 

 

Ето ги и съветите, които ще направят пилето крехко и сочно абсолютно всеки път.

 

1. Изпозлвайте бульон

 

Овкусете пилешките гърди със сол и пипер. Мжое да използвате и други подправки по желание. После сложете в нагорещен тиган с малко мазнина. Изпържете от едната страна и обърнете от другата. Вместо да извадите пилето след 2 минути, когат ви изглежда готово, сипете в тигана 1 ч.ч. бульон (зеленчуков, пилешки, няма значение).

 

Оставете да се готви така няколко минути и после извадете. Това е лесен трик, с който винаги ще имате сочно пиле. 

 

 

2. Използвайте капак

 

Овкусявате пилешките гърди (по желание ги овалвате в брашно) и слагате в тиган със сгорещена мазнина. Когато се запържат от едната страна, обръщате ги.

 

И тук идва тънкия момент - намаляте температурата и слагате капак на тигана. Оставете така 10 минути. 

 

После изключете котлона и оставете пилешките гърди в тигана с капак още 10 минути. 

 

3. Използвайте сос или глазировка

 

След като сте си изпекли пилешките гърди, залейте ги с любимия си сос. Така няма как да са сухи! А и ще придадете малко допълнителен вкус. 

 

Вижте една от любимите ни супер бързи рецепти за Пилешко, глазирано с балсамов оцет

Рецепти