Как кухнята озарява градината
от Kulinar.bg | 23 март 2014
Утайката от кафе и яйчените черупки влизат в употреба

Настъпи време да подготвим цветята за нов живот, да ги "разбудим" и подготвим за предстоящия сезон.

 

Сега е моментът да пресадим мушкатото и сакъзчето. Да подновим почвата, да изчистим изсъхналите листа, да изрежем изсъхналите клонки, за да израстат нови.

 

Добре е саксиите да се поставят на светло и да започнем да ги поливаме редовно. Не бързайте да изнасяте цветята навън. Те се нуждаят от аклиматизиране.

 


Добре е да се изнесат навън, когато нощните температури се стабилизират към 10 С.


Полезни съвети за цветята с продукти от кухнята


22484

 Снимка: Люба Грънчарова


Ако имате съмнения, че в почвата са се появили вредители, най- лесно можете да се отървете от тях, като поставите почвата в тава за 10-15 минути в гореща фурна. След като изстине, е готова да я употребите отново. 

 

Утайката от изстинало кафе може да се използва за подхранване на почвата, както за саксийни, така и за градински цветя. Разбъркайте кафето с пръст и така го поставете в саксията, или градината. 

 

За красиви цветя - не изхвърляйте черупките от яйцата. Натрошете ги на ситно и ги смесете с горния слой почва. Особено добре се отразяват на бегониите.

 

Камелиите ще цъфтят обилно, ако ги поливате с вода, в която сте сложили лимонов сок. На 1 литър вода сложете 1 супена лъжица лимонов сок.

 

Няма по-красива украса за дома или градината от свежите цветя :)

 

Рецепти