Как да си приготвите домашна медовина?
от Kulinar.bg | 05 юли 2017
Напитката на боговете

Първите сведения за използване на мед в алкохолните напитки датират още от 7000 г. пр. Хр. Още в Древен Китай са открити доказателства чрез грънчарски съдове, в които са смесвани мед с ориз и плодове и са оставяни да ферментират. В Европа този процес е познат от около 2400 г. пр. Хр. Така че точният произход на напитката не е съвсем ясен. Ако се вярва на археологическите находки, то това прави медовината най-старата алкохолна напитка в света.

 

В редица древни книги и митологии на медовината е отделяно специално внимание. От древната ведическа книга на хиндусите "Ригведа", през Метеорологиката на Аристотел до епичната староанглийска поема "Беоулф” всички възхваляват питието и прилагат рецепти за приготвяне.

 

Германските и скандинавските племена, дори и древните българи са й са се наслаждавали. Факт е, че се е конмсумирала на три континента – Европа, Азия и Африка. На територията на "черния континент" в Южна Африка и Етиопия все още се произвежда.

 

Според една традиционна рецепта медовинатасе прави, като се разтворят при бъркане 3,6 кг мед в 10 л вода. Водата се загрява, докато кипне, и се вари за 1-2 часа. 

 

В емайлиран или чист закрит съд, поне с 4 л по-голяма вместимост от количеството на разтвора, се излива врялата смес и се прибавят 1-2 лимона, 2 г карамфил, 10-12 г канела и 3-4 лъжици мед за подкваса (пресен мед). След това се прикрепя ферметационна тапа на съда и се оставя да ферментира 7-8 седмици при температура от 15-20 градуса. 

 

След като се избистри, се пресипва догоре в стъклени дамаджани. Оставя се ферментационната тапа на втулката на дамаджаната, за да престои още 3-4 месеца. Накрая готовата медовина се налива в бутилки.

 

Но, разбира се, ние няма ка да си направим медовина по този метод. Затова, както може би се досетихте, сме ви приготвили една рецепта, която е лесно приложима в домашни условия.

 

А ето и как да си направите медовина у дома

                                                                                             етиопска медовина/уикипедия


32734



Необходими продукти:

 

400 г мед

5 л вода

2/3 бр. лимони

3 с.л. стафиди

1 ч. л. мая

 

Начин на приготвяне:

 

Промийте внимателно стафидите с вода, за да набъбнат, и нарежете лимоните на четвъртинки.

Оставете водата да кипне, след това я охладете до 35-36 С и добавете лимоните, стафидите и меда в нея.

Размийте в сместа маята и я оставете на топло място да ферментира за 24 часа.

Щом изплуват стафидите и лимона, прецедете медовината, налейте я в бутилки и я оставете на хладно място за две седмици, докато стане годна за консумация.

Консумирайте с удоволствие и мярка.

 

32733

 домашна медовина/уикипедия

Рецепти