Как да си направим карамелен сос
от Kulinar.bg | 27 юни 2014
За вкусна украса на различни десерти

Карамелът е нещо божествено, сред най-успешните експерименти в сладкарството.

 

А знаехте ли, че захарта се счита за "мокра" съставка в пекарството? Точно защото се разтопява, когато се загрява, и се карамелизира.

 

Ако към карамелизираната захар прибавите сметана и масло, получавате чудесния карамелен сос, с който се гарнират кремове, торти, мелби и сладолед.

 

За да предотвратите втвърдяването на захарта по време на топенето, добавете малко вода. Когато захарта закипи, разклатете внимателно съда, без да разбърквате.

 

Когато усетите неповторимия аромат, свалете от котлона и бавно прибавете сметаната.

 

Необходими продукти:

 

1 ч.ч. захар

 

3 с.л. сметана сладкарска

 

1 с.л. вода

 

3 с.л. обезсолено масло

 

Начин на приготвяне:

 

Захарта и водата сложете във висок тиган или малка тенджерка, на средна температура.

 

Разбърквайте с лъжица, докато захарта се разтвори напълно. От този момент нататък не разбърквайте, а разклащайте съда.

 

Когато захарта позлатее, махнете от котлона и внимателно прибавете сметаната и маслото. Разклатете, докато се получи еднородна смес. Охладете преди употреба.

 

Рецепти