Как да си направим домашно кисело мляко
от Елена Кирилова | 12 ноември 2012
Проф. Мария Стефанова разкрива кулинарните си тайни

България е позната по света не само с постиженията си в областта на спорта, но и с кулинарните си вълшебства. Множество чужденци остават истински впечатлени от едно от най-големите ни кулинарни богатства – киселото мляко.

 

Професор Мария Стефанова е най-големият изследовател и познавач на кисело мляко у нас. Тя е посветила 50 години от живота си в изследване на уникалната българска закваска, която прави киселото мляко уникално на вкус.

 

По думите на Стефанова приготвянето на този продукт в домашни условия е съвсем лесна задача. За целта се нуждаем единствено от прясно мляко, съд и закваска.

 

Млякото се поставя в избрания от вас съд, след което се сварява, за да се пастьоризира. След като този процес приключи, се налага млякото да бъде охладено до 45 градуса.

 

Докато тече охлаждането, вземете чаена чаша, напълнете я наполовина с вода, а след това в нея изсипете готовата закваска. Когато млякото достигне желаната температура, то се разбърква с разтворената закваска, докато се получи хомогенна смес.

 

Полученият продукт сипете в съдове (малки купички) и поставете готовото мляко в термостатна камера. То трябва да престои в нея около два часа, в рамките на които трябва да се втвърди. С изваждането от камерата, купичките се поставят в хладилник.

На сутринта киселото мляко ще бъде напълно готово, а вие можете да си оближете пръстите.  

Рецепти