Как да си направим домашни пилешки котлети
от Мартина Николова | 05 февруари 2014
И други тънконсти за всяка кухня

Много кулинарни тънкости, хитрости и магии сме ви показвали. Но винаги се намират още и още нови неща, сред които все има някое, което да ви е полезно. А за "новаците" в кухнята, винаги е добре да научат някоя хитринка за улеснение.


Домашни пилешки котлети

 

Транжирането на месо е специфичен занаят, който не се удава на всеки. Но всеки може да се направи котлети у дома. Ето как става това. Сложете обезкостените, изчистени от кожата пилешки гърди на дъската за рязане. Задръжте с длан половината месо (по дължина), а с другата, с помощта на остър нож, разжерете месото, през средата, успоредно на ножа. Така се получава хубав, тънък пилешки стек. Разтворете като книга, можете да ги разрежете на две. След това ги начукайте до дебелина 1– 1.5 см. 


Рендосване на меко сирене

 

Някои рецепти предполагат рендосване на меко сирене, като моцарела, например. Това, обаче, в повечето случаи се оказва нелека задача. Имаме решение на проблема. Сложете сиренето в хладилника за 30 минути, да замръзне леко, и след това спокойно можете да преминете към рендето. Така ще имате големи и дълги лентички от каквото и да е сирене.


Как да премахнем изгорелите парченца, без да търкаме

 

Забравете за телената гъбка, има и по-лесен начин. Напълнете мръсния тиган с вода, сложете ¼ чаша сода за хляб, оставете да заври и да се обсорбира почти напълно водата. След това избършете тигана и го измийте с препарат за миене на съдове, за да падне содата.


Застопорете мърдащата се дъска

 

Ако дъската за рязане се плъзга по плота или масата, докато кълцате, знаете какво може да последва. За да не се случват подобни злополуки в кухнята, просто трябва да сложите една мокра гъба, от онези, с които бършем масата. Така дъската няма да се мести и вие няма да сте застрашени от порязвате.


Как да премахнем излишната мазнина 

 

Има два варианта да махнете излишната мазнина от супата – единият е да стоите до нея, докато ври, и да махате мазнината, която се концентрира на повърхността. Но това иска време и внимание. Затова сгответе супата, сложете я да се охлади, след това я приберете за половин час в хладилника, мазнината ще се втвърди леко на повърността и вие ще я оберете. Това е по-сигурният начин, че ще махнете възможно най-много мазнина от супата или задушеното. След това затоплете отново на котлона, преди да си хапнете.


Как да замразим тесто

 

Искате ли да си имате готово тесто, когато ви се прииска да си направите бисквитки или други сладки? Удобно е, особено когато нямате много време тепърва да забърквате тесто. Ето какво трябва да направите. Разпределете тестото на малки топчета, сложете върху пергаментова хартия и приберете във фризера за 15-20 минути, докато се втвърди. След това прехвърлете топчетата в контейнер, добре затворен. Сложете отново във вризера или камерата и можете да съхранявате така тестото до 3 месеца.

Рецепти