Как да се преборим с жегата чрез храна
от Kulinar.bg | 05 август 2013
Кои храни подобряват и кои влошават нивото на течности в организма

В разгара на лятото сме и топлата вълна, която ни "заля" в последно време ни кара да търсим различни начини за подсилване на "охладителната система" в организма.


Прохладата е много близо, точно толкова, колкото е разстоянието до хладилника ви. Нужно е само да се запасите с някои храни, които ще ви осигурят прохлада отвътре, най-просто казано.


А освен всичко, ще си набавите и някои полезни вещества. Звучи добре, нали?


Храни, богати на вода


Адекватният прием на вода не само ще ви хидратира, но и ще ви изчисти от токсините. 20% от дневния прием на течности се набавя именно от храните, богати на вода.


За да разнообразите менюто си, можете да добавите в него различни "H2O рецепти", като летни супи и ябълково пюре.


Наблягането на тези храни има още една привилегия - държи ви сити повече време, което от своя страна намалява приема на калории.


Диня


За нея си знаете, няма да навлизаме в подробности. Само ще припомним, че тя съдържа 92% вода, което я прави част от онези плодове и зеленчуци, които имат свойството да хидратират повече от 1 чаша вода.


Краставици


С риск да прозвучим като онзи виц за студента и краставиците, в който единственото, което става ясно на професора е, че те съдържат над 90% вода, ние ще кажем с точност, че процентите са 96.


А освен това са пълни с витамини, което напълно може да задоволи необходимия им дневен прием.


Домати


Източник: Photl


Освен, че са любимата съставка на спазващите диети, те са чудесна хидратираща храна. A докато си ги хапвате, те ви пазят и от сърдечни болести и рак.


Тук вече може и да ви изненадаме! Люти храни


Може и да ви сгряват в момента на консумация, но малко след това всъщност охлаждат организма.


Лютото е причина за приятната червенина и остър приток на кръв в кожата, което повишава временно температурата, а след като руменината премине, ще почувствате охлаждане, споделя д-р Бари Суонсън.


Кокосова вода


Не само вкусно "лечение", но консумацията на кокосова вода е подобно на действието от въглехидратно-електролитните разтвори, или спортни напитки, както са по-известни. Кокосовата вода е богата на калий, няма мазнини и холестерол.


Дойде време и да развенчаем мита за два от любимите разхладителни продукта – сладолед и бира.


В момента, в който пиете една голяма, ледено студена халба с любимата си бира или се наслаждавате на нашумял сериал с голяма купа сладолед пред вас, може и да ви е хладно, но това е краткотрайно явление.


В интерес на истината, телесната температура ще нарасне веднага, след като процесът на храносмилане започне.


 

 

Алкохолът


Той има подобно действие. Предизвиква дехидратация, отделяйки хормона везопресин, който е отговорен за повторното абсорбиране на вода от бъбреците.


Така, че ако разчитате на студен коктейл на плажа да ви разхлади, недейте. Ефектът ще е тъкмо обратния.

Рецепти