Как да направим сметана само от прясно мляко?
от Kulinar.bg | 23 юни 2017
Вижте как точно

В сладкарството има една проста истина - всичко става по-хубаво, когато му добавим малко бита сметана.

 

Съгласни ли сте?

 

Изящни рози върху торта, лек щрих върху кекс или пък малка украса върху палачинки.

 

Няма значение какво сервирате, ако го презентирате със сметана, винаги изглежда по-красиво и изпипано.

 

Само че не винаги имаме сметана вкъщи. 

 

Много по-вероятно е да имаме прясно мляко подръка, отколкото сладкарска сметана. А и понякога така не ни се ходи до магазина...

 

Е, ще ви изненадаме приятно, че можете съвсем лесно да превърнете млякото в сметана. 

 

Ето и какво ви е нужно:

 

- 1/4 ч.ч. студена вода

- 10 г желатин

- 1 ч.ч. прясно мляко

- 1/2 ч.л. ванилия

- 1/4 ч.ч. пудра захар 

 

Както виждате, нужните продукти са евтини и такива, които почти винаги имаме налични. Защо да не опитаме тогава?

 

Ето и самия метод. 

 

Сложете желатина в студената вода и го оставете за 5 минути да абсорбира част от водата. След това сложете на котлона и оставете, докато се разтвори желатина и остане само течност.

 

Добавете желатина при млякото и разбъркайте добре. След това прибавете захарта и ванилията и разбъркайте отново.

 

Приберете в хладилник за 20 минути. След това извадете и разбъркайте. Приберете за още 50-60 минути в хладилника. 

 

След това просто разбийте с миксер както обикновена сладкарска сметана. Цветът ще е малко по-различен заради ванилията, но вкусът ще е точно толкова невероятен.

 

На снимката от корицата виждате един невероятен чийзкейк с течен шоколад. Домашно приготвената сметана би му подхождала невероятно.

 

Вижте нагледно във видеото колко е лесно и се уверете сами! 

 

Рецепти