Как да запазим кожата си млада за по-дълго
от Kulinar.bg | 29 август 2013
Като избягваме тези храни и напитки

Желанието да изглеждаме свежи и млади за колкото се може по-дълго време, ни кара да купуваме скъпи кремове, слънцезащитни продукти, които да не позволяват на кожата да се състарява.

 

Но има и един по-лесен начин да забавим стареенето, или поне да не позволяваме на кожата ни да изглежда по-стара, отколкото е.

 

Замисляли ли сте се, че процесите вътре в тялото са също толкова важен фактор? Има някои храни и напитки, които правят кожата да изглежда лошо и избягването им ще осигури младежкия й вид. Ето ги и тях.


Сол

 

Освен, че е вредна за сърцето и тънката талия, по-високото ниво на натрий в кръвта е причина за подпухналост около очите, отслабва колагена, което е и причината за появата на бръчки, отново в околоочната област.


Захар


Според диетолози, захарта е тази, която може да ускори т.нар. "инсулинов път", който влияе на стареенето на кожата. Ако спрете захарта, ще забележите първите резултати само след седмица.


Кафе


Не само, че причинява неприятни петна по зъбите, но и дехидратира кожата. Следователно я прави да изглежда по-остаряла отколкото е. Тъй като забързаното ежедневие за мнозина е немислимо без чаша кафе, лекарите съветват добро хидратиране на кожата като предпазна мярка.


Алкохол


Обичате ли да си пийвате по една/две чашки вечер? Лошата новина е, че алкохолът "издърпва" водата от клетките, което е дехидратацията, за която вече стана дума. В повечето случаи се изкушаваме да хапнем и чипс или солети с алкохолното питие, а урока за солта вече го научихме.


Червено месо

 

Консумацията му повече от веднъж седмично може да е причина за повишаване нивото на карнитин - съединение, богато на животински мазнини. Те втвърдяват стените на кръвоносните съдове, което буквално сбръчква кожата преждевременно.


Люти храни

 

Лютите чушки може и да са добре за вашия метаболизъм, но може и да действат зле на кожата, тъй като разширяват капилярите и така кожата изглежда нечиста и изморена. Лютото не се препоръчва на хора с розацея и жените в менопауза.

 

Газирани напитки

 

Те са силно киселинни и нарушават емайла на зъбите и следователно ги обричат на разваляне в скоро време. Но това не е всичко. Високото съдържание на натрий в тях състарява кожата.


Трансмазнини

 

Те се съдръжат в преработените храни и маргарина, най-вече. Запушвайки капилярите, правят кожата по-малко еластична, защото водата не може да минава през нея. Което не означава да ги изключите напълно. Тези в кокосовото масло и зехтина са наситени с витамин Е, който помага за стабилизирането на клетъчните стени, предпазва от окисление, а това пречи на състаряването на годините.

 

А за да не пропуснете някой полезен съвет, последвайте ни и на страницата ни във Фейсбук.

 

Рецепти