Как влияе лимонът на косата ни
от Симона Иванова | 27 март 2015
10 страхотни идеи

Обичаме да готвим, но обичаме и да изглеждаме добре. Полагаме особени усилия за външния си вид, като обръщаме специално внимание на косите си. Те, естествено, почти никога не изглеждат така, както бихме искали. Или са твърде светли, или пък твърде тъмни. Оплакваме се, че падат, че сe омазняват твърде бързо и какво ли още не...

 

Втурваме се да купуваме всякаква скъпа козметика, за да подобрим вида на косата си. А всъщност всичко, което ни трябва, за да решим проблемите си, е в кухнята. Трябва ви просто един лимон!

 

Лимонът оказва изключително благоприятно действие върху косата. Това се дължи на биологично активните вещества, които съдържа.

 

Колкото и учудващо да е, лимонът наистина може да се справи с всички проблеми, свързани с косата ни.

 

Представяме ви списък с решения на 10-те най-често срещани проблеми с косата. Във всички тях лимонът е основният "заподозрян", но и другите продукти от съответната маска оказват своето въздействие.

 

Цъфтящи краища

 

Почти няма жена, която да не се оплаква от цъфтящи краища. Има обаче едно лесно решение. Направете смес от 1 с.л. зехтин и сока от 1 лимон. Потопете краищата в тази смес или втрийте в тях сместа. Чрез този лимонов балсам здравината на косъма се запазва за по-дълго време. Освен това се предотвратява риска от изтъняване на косъма, а съответно оттам и разцепването му.

 

Пърхот

 

Пърхотът също е един от най-често срещаните проблеми. Веднъж появили се, трудно е да се отървем от него. Ние ще ви предложим едно лесно решение. Направете маска от сока на 1 лимон и кокосово олио, като съотношението между тях трябва да бъде 3:1. Един лимон средно дава около 50 мл изцеден сок, тоест кокосовото олио трябва да е около 15 мл. Това, разбира се, зависи от самия лимон.

 

Втрийте обилно получената смес в скалпа и я оставете да престои около 3-4 часа, като увиете косата си в найлонова шапчица, за да бъде още по-ефективно. След това измийте косата.

 

Суха коса

 

Ако и вие имате този проблем, нанесете маска, приготвена от сока на 1 лимон и 2-3 с.л. кисело мляко. Тази смес заздравява косъма и придава на косата мекота и блясък.

 

Косопад

 

На всички ни се случва да се събудим и да видим почти половината си коса на възглавницата (разбира се, че не е половината, просто на нас така ни се струва). Нормално е косата да пада, особено през есента, когато сякаш се "подменя". Но ако това ви притеснява или е твърде осезаемо, пробвайте този балсам, преди да се втурнете към козметичните продукти.

 

Сокът от 1 лимон се смесва с 2-3 лъжици кокосово олио. Втрива се с нежни движения в косата. Оставете да престои 20 минути, след това изплакнете. Правете това 2-3 пъти в седмицата. Ефект ще видите само след 1 месец.

 

За здрава коса 

 

Ако искате да подсилите корените на косата си и да имате по-здрава коса, направете си лесна маска от сока от 1 лимон, 2 с.л. мед и 3 с.л. кисело мляко. Разбъркайте добре, втрийте в корените на косата, като масажирате интензивно в продължение на 3-4 минути. Оставете 10 минути и изплакнете.

 

Друг вариант за маска за здрава коса – сокът на 1 лимон се смесва с 1 сурово яйце. Тази смес се оставя да действа 2 часа, след това се изплаква с мек шампоан.

 

За растеж

 

Ако искате да подсилите растежа на косата си, отново решението е лимон. Смесете сока му с рициново масло или зехтин и втрийте в корените. Оставете маската да действа 1 час и изплакнете с мек шампоан.

 

 

За гъста коса

 

Ако косата ви е рядка и безжизнена, това най-вероятно ви смущава. Но за няколко месеца може да подобрите значително гъстота й. Смесете сока на 1 лимон с малко кокосова вода, втрийте в косата, оставете да подейства около 20-30 минути, след това изплакнете. Правете това 2-3 пъти в седмицата и ще забележите ефекта скоро.

 

За по-светла коса 

 

Вече сме ви показвали маска от лимон, яйце и бира за изсветляване на косата. Така че, ако искате един тон по-светла коса, направете си чудодейната "боя".

 

 

За приятен цитрусов аромат

 

Лимонът може и да се използва като парфюм за косата. Да, тя невинаги има особено приятен мирис, но това лесно може да се поправи. Напръскайте я със спрей от прясно изцеден лимон и ще усетите приятен цитрусов аромат.

 

Мазна коса

 

Лимонът има свойство да намалява производството на себум и да защитава кожата на скалпа от омазняване. Напръскването на косата с лимонов "парфюм" ще намали значително омазняването на косата ви.

 

Убедихте ли се вече в чудотворното действие на лимона не само върху организма, но и върху косата. Всичко, което ви трябва, е 1 лимон. Избирайте такива, които дават много сок и се справете лесно с проблемната коса.

 

Въпреки че маските не са никак трудни, ако нямате време за тях, имаме още по-лесно предложение за вас. Разтворете сока от 1 лимон в 1 л. вода. С тази смес изплаквайте косата си след всяко измиване с шампоан. Така ще я направите по-здрава, по-жизнена и блестяща. Уверете се сами!

Рецепти