Истината за органичната ябълка
от Невяна Бойчева | 07 май 2013
Органично произведените ябълки често не са особено красиви, те не са еднакви, не са лъскави

Когато избираме плодове и зеленчуци, се стремим те да изглеждат добре, формата им да е възможно най-правилна, без видими наранявания и неравности по повърхността. Оказва се, че всички тези признаци, по които избираме хубавата ябълка например, не важат. Информацията е на колегите от най-здравословния сайт Fitwell.bg.

 

Ябълките са сигурно най-популярният плод в западния свят, имат страшно много разновидности и голямото предимство, че можеш да си ги сложиш в чантата и да ги загризеш доволно, когато си поискаш. Сигурно много от вас смятат, че няма нищо по-прекрасно от една кошница, пълна с еднакви по големина и форма лъскави и уханни плодове. Оказва се, че не е точно така.

 

Без никога да сме били особени привърженици на органичните храни, в случая с ябълките това е по-добрата алтернатива. Списание Forbes дори казва, че ако не можете да си позволите всичко, което ядете да бъде органично, трябва да намерите начин поне ябълките да са.

 

Органично произведените ябълки често не са особено красиви, те не са еднакви, не са лъскави, може да имат леки дефекти по кората. С други думи, както всичко останало в природата, органичните ябълки не са перфектни, но точно в това се крие чарът им.

 

Органичните ябълки са по-добрият избор, защото за тяхното отглеждане не са използвани пестициди, които вредят както на природата, така и на хората - на грижещите се за тях и на консумиращите ги. Сигурно се чудите какво толкова, но става въпрос за много пестициди, много повече, отколкото в някои други популярни плодове, при това наистина опасни.

 

Средностатистическата ябълка има по себе си около 48 пестицида (установено в анализ на повече от 700 ябълкови проби, проведено от Environmental Working Groupв Щатите). Да, говорим за американски ябълки. Не, убедени сме, че ябълките, които ядем в България, не са по-здравословни и по-чисти. Защото напоследък нищо не е. Така че можем спокойно да приемем, че тези данни донякъде важат и за нас.

 

Правило ли ви е впечатление как някои ябълки имат нещо като ръжда по себе си? Това се получава при третиране на паразити с естествени препарати и силно напомня човешкия обрив.

 

Оказва се, че получи ли се, плодът започва да образува танини, восък и други вещества, които да я пазят. Резултатът е по-наситен вкус. Значи "грозните” ябълки действително са по-добрият избор. Затова не бъдете повърхностни, вгледайте се в дълбочината, през кората, чак до семената.

 

Още интересни хранителни истории прочетете тук.

 

Рецепти