Зимбабве
от Kulinar.bg | 22 юни 2013
Sadza е вид хляб, който се приготвя, като се смеси царевичното брашно с вода

Както в повечето африкански кухни, болшинството от зимбабвийците разчитат на няколко основни ястия. Царевичното брашно, наричано още "Mealie meal се използва за приготвянето на sadza и bota едни от основните храни в Зимбабве.


Sadza е вид хляб, който се приготвя, като се смеси царевичното брашно с вода до получаването на гъста каша, която се вари няколко минути и се добавя още брашно, за да се досгъсти ястието.


Sadza се сервира за обяд или вечеря, обикновено със зелении (спанак, чомолия и зеле), бобови култури или месо, които са сварени или изпечени (на огън или скара). Също така sadza може да се сервира с извара или изсушена.


Bota е вид тънка питка, приготвена като sadza, но без допълнителното брашно, обикновено овкусена с фъстъчено масло, мляко, масло или конфитюр, която се яде за закуска.

 

Африканерските ястия са доста популярни в страната, въпреки че африканерите са около 0.2% от населението.


Biltong е вид пастърма, които се приготвя като се изсушат оваляни в подправки парчета месо. Boerewors е вид карначе, което се приготвя предимно от телешко месо и се сервира със sadza.


От времената, когато Зимбабве е била колония на Великобритания, много зимбабвийци са усвоили някои британски навици по отношение на храненето.

 

Например повечето хора закусват овесена каша, а след това пият чай в 10 часа. Обядът е от остатъци от предишната вечеря, прясно приготвена sadza или сандвичи. Следобяд обикновено се пие чай в 4 часа и след това идва вечерята. Не е необичайно да се пие чай и след вечеря.

Рецепти