Защо салатите в добрите ресторанти имат по-добър вкус?
от Kulinar.bg | 27 август 2014
Съвети от един главен готвач

Няма човек, който да не харесва вкуса на свежите салати! Или поне ние не можем да се сетим за такъв.

 

Приготвяме ги постоянно и търсим различни съставки, с които да разнообразим малко познатите видове. Напоследък все по-често изникват различни (по-малко познати) листни зеленчуци и ядки, които прибавени към салатката, сякаш я правят наистина друга и различна. Вълнуващо е :)

 

Друг начин да преобразим свежото ястие е да добавим вкусен дресинг. Ключът се крие във въображението, не се притеснявайте да поразчупите стереотипа.

 

Но да си дойдем на думата! Започнахме тази статия с една идея – да разберем защо салатите в добрите ресторанти сякаш имат различен, по-добър вкус.

 

Вие задавали ли сте си този въпрос? Поръчваме си видимо лесна за направа салата и си казваме "Е, тази мога да я направя и у дома". Да, няма нищо сложно и я правите, но накрая няма същия вкус. Как да си обясним това?

 

Много лесно – готвачите си имат своите тайни. Това са 3 от основните правила, които следва шеф Ейдън Ленджил, главен готвач в новооткрит нюйоркски ресторант.

 

Направете си собствено овкусено олио

 

Сложете няколко стръка розмарин, босилек или чили в бъркан, налейте зехтин в него. Затворете плътно и оставете на хладно място за една седмица. Това ще направи салатата далеч по-вкусна.

 

Смесете няколко вида листни зеленчуци

 

Не разчитайте само на познатата маруля. Смесете с рукола, къдраво зеле, айсберг. Това ще промени текстурата на салатата.

 

Бъдете прецизни към съставките

 

Използвайте козе сирене с висока масленост.

 

Рецепти