Ето как да извадите зрънцата на нара
от Симона Иванова | 29 септември 2015
Без да превърнете кухнята в бойно поле

Нарът е един невероятно вкусен, но малко пренебрегван плод.

 

Защо ли?

 

Защото всеки път, когато се престрашим да си купим, се препотяваме няколко пъти, докато извадим ядливите зрънца от него.

 

Освен това кухнята заприличва на същинско бойно поле, обляно от червени капчици навсякъде.

 

Не само, че цапа доста, ами и много хора просто не знаят как точно да го почистят, затова и не се престрашават да пробват.

 

Имаме за вас лесен трик, с който ще можете да извадите ядливата част, без да изцапате нищо.

 

А и става сравнително бързо.

 

Ще ви представим ресторантски трик, измислен през 1974 г. 

 

Малко късно научаваме за него, но по-добре късно, отколкото никога :)

 

Какво ви е нужно?

 

- нар

- нож

- кухненска хартия

- купа с вода

 

Първоначално трябва да разполовите нара надве. За да направите това, използвайте остър нож.

 

А за да избегнете цапането, сложете нара върху няколко пласта кухненска хартия.

 

 youtube.com

 

След като срежете нара на половина, сложете една половина в купа, пълна с вода. Докато държите нарът под водата, внимателно разчупете на по-малки парчета, за да отделите по-лесно зрънцата.

 

 youtube.com

 

И с помощта на пръстите си леко изронете зрънцата под водата.

 

Така, гарантирано, няма да опръскате никъде, нито ще изцапате ръцете си.

 

Малко по малко изронете всички зрънца на нара. Тъй като са тежки, те ще потънат на дъното. А неприятните парченца мембрана, от които по принцип трудно можем да се отървем, ще изплуват на повърхността.

 

Махнете ги с ръка или решетъчна лъжица. Можете внимателно да излеете част от течността и така парченцата мембрана също ще паднат.

 

После прецедете останалата течност и зрънцата нар, почистени и отделени, ще останат в цедката. 

 

photl.com


Припомнете си още защо нарът е супер полезен и след като вече знаете лесен и чист начин за неговото почистване, хапвайте го колкото се може по-често.

Рецепти