Енсаймада - испански кифлички
от Kulinar.bg | 01 април 2014
За една вкусна закуска по испански

Попадна ни една традиционна испанска рецепта за тестен изделия, или закуска, която искаме да споделим с вас.

 

Забелязали сме, че почти навсякъде в Европа рецептите за тестени изделия си имат своите почитатели. Въпреки многото приказки за вредите от тестото.

 

Рецептата, за която говорим се нарича енсаймада и идва от Майорка, Балеарски острови. Подобни продукти се предлагат във всички испански територии.

 

Първите данни за рецептата датират от 17 век. Има доказателства за това, че тази рецепта е приготвяна за честване на различни празници. Или с други думи нешо като обреден хляб за испанците, живели няколко века назад.

 

Енсаймада се прави от брашно, жива мя, вода, яйца, захар, мас. Ръчната обработка на продукта позволява, той да има различна форма, но най-често се среща като охльовче, което на финала се поръсва с пудра захар.

 

 

Името на изделието идва от каталунската дума saïm, което означава свинска мас. Което навежда на мисълта, че тя е една от съществените съставки, които не бива да се изпускат.

 

Има един десерт, който традиционно приготвят на о. Ибиса, който се прави от малко поостарелички парчета енсаймада, останали от предния ден.

 

Обичаме, когато една рецепта може да се прекроява в друга. Така никога не е скучно.

 

Ето я и рецептата за енсаймада, вкусната закуска по испански. Можете да я опитате веднага :)

 

Рецепти