Експерименти с традициите: Пълнен шаран
от Милена Димитрова | 06 декември 2012
...с червени боривинки или пък филирани бадеми

Според шеф Сидония Радева най-незабравим е вкусът, който връща към детството. Ето защо за Никулден тя препоръчва пълнен шаран.

 

Разбира се, дори с традиционните рецепти може да се експериментира, дори е желателно. По този начин в шарана място могат да си намерят сушените червени боровинки или пък филираните бадеми. Така Никулден ще придобие по-изтънчен вкус.

 

За любителите на други видове риби, като лаврака или пъстървата, даваме следните идеи, отново „откраднати“ от талантливата млада дама. Тя, от своя страна, сподели, че е опитвала точно така приготвена риба (както следва по-долу) в ресторант в Италия и просто си е облизала пръстите.

 

Рецептата включва моркови, чесън, лук и девесил. (Девесилът, по мой личен опит, е една от най-добрите подправки за риба, особено за лаврак.)

Два лимона се изстискват обилно върху рибата (около 1 кг) и се поръсва със зехтин, преди да се мушне във фурната. Картофите в случая са подходяща гарнитура.

 

Ето тук пък може да разберете кои са добрите за риба (и Никулден) вина. 

Рецепти