Вълшебен карамелен тарт със заливка от шоколад
от Kulinar.bg | 06 юли 2015
Уникално вкусен десерт!

Днес сме на вълна карамел и сме напът да ви покажем една уникално вкусна рецепта с негово участие. "Карамелен тарт” как ви звучи?

 

На нас още заглавието ни действа меко казано интригуващо. Не, даже вече усещаме топящия се сладкиш в устата си...

 

И тъй като се размечтахме прекалено, нека преминем към рецептата, за да можем по-бързо да се захванем с направата на този вълшебен карамелен тарт.

 

Ето и продуктите, които ни трябват за карамеления тарт, и точният метод за направа на десерта:

 

1 ¼ чаша брашно

¼ чаша млени бадеми

¼ чаша неподсладено какао

¼ ч.л. сол

¼ чаша захар

110 г студено, обезсолено масло, нарязано на кубчета

 

Дотук продуктите се смесват в купа в тази последователност, след това с помощта на вилица, маслото се разчупва и смесва с останалите продукти. Получават се трохи. След това се добавят:

 

1 бр яйце

1ч.л. ванилов екстракт

2 с.л. студена вода

 

Отново се разбърква сместа. Прехвърля се върху прозрачно фолио и се пуха в хладилника за около 30 минути, за да се изстуди добре.

 

След това се вади от хладилника, слага се на плота или на голяма дъска за разточване, покрива се с фолио и се разточва на кръгъл лист. Диаметърът на кората трябва да е малко по-голям от този на формата за тарт или тавичката, която ще използвате.

 

Прехвърля се във формата, прави се борд от излишното количество тесто и, ако има какво, се изрязва. Отново се слага в хладилника за около 30 минути.

 

31723

 

След като се извади, се надупчва с вилица. Отгоре се слага плътно лист хартия за печене и отгоре се изсипват тежести за печене или боб, ако не разполагате със специални тежести. Тяхната задача е да попречат на кората за тарта да се надигне от топлината.

 

Пъха се във фурната и печене за 15 минути на 180 С. Изважда се и се отстраняват тежестите, след което се пече за още 10 минути. Оставя се да се охлади добре, преди да се извади от формата за тарт. Съветваме ви да използвате силиконова форма, много по-лесно за вади кората, без да се застрашава от разчупване. Кората се прехвърля в чиния или плато и се преминава към направа на най-хубавата част – карамеленият пълнеж.

 

За карамела:

 

1 ½ чаша захар

½ чаша вода

½ чаша пълномаслена сладкарска сметана

70 г обезсолено масло

1 ч.л. сол

 

Слагат се на котлона до завиране и разтваряне на захарта. Маха се от котлона и се добавя сметаната. Връща се на котлона за около 1-2 минути, като се разбърква енергично. Извън котлона се добавя маслото и разбърква до стопяване и хомогенизиране. Добавя се солта и се разбърква много добре. Солта е една от най-важните съставки, когато правим карамел. Тя подсилва вкуса и прави карамела още по-неустоим.

 

31721

 

Този карамелен пълнеж се излива в кората и се разпределя равномерно. Оставя се в хладилника за 4-5 часа. Трудно е да се устои на изкушението, но трябва да дадем време на карамеления тарт да стегне достатъчно.

 

И за да бъде напълно фантастичен този сладкиш, то трябва да му направим и неустоимо вкусна заливка, нали така.

 

За заливката са ни необходими:

½ чаша пълномаслена сметана

120 г шоколад

 

31724 

Сметаната се загрява на котлона до момента преди завиране. С нея се залива шоколада и се разбърква до стопяване. След това се излива и разпределя върху карамела и отново се пъхва в хладилника за 2-3 часа.

 

И на финала поръсете с едри кристали морска сол.

 

31722

 кадри:youtube.com



Рецепти