Вкусно меню за Трифон Зарезан
от Kulinar.bg | 13 февруари 2015
Придружено в хубаво винце

Днес празнуваме Трифон Зарезан. Повече за празника и традицията можете да прочетете тук, ако сте пропуснали. А сега ще ви предложим едно примерно меню за празника. Тъй като той се свързва с доста хапване и пийване и добро настроение.

 

Започваме с обредния хляб Пита "Трифон Зарезан"

 

Български празник без вкусна и апетитна питка не може, нали така. Рецептата е дело на Ралица Маркова. Питата е оформена с шарки, наподобяващи грозд. Тематично и красиво. Подробностите по оформянето и точните съставки можете да видите в линка на заглавието на рецептата.

 

Продължаваме с основното ястие, което по традиция е пълнено пиле. Ние ви предлагаме "Алтамира"

 

Един богат и много вкусен вариант. Вие, естествено, можете да си приготвите птица по ваш избор, някои предпочитат пиле, други патица, трети пуешко. Птицата се пълни с дробчета, лук, орехи, стафиди, ябълки. Много вкусен и богат вариант на пълнеж.

 

Идва време и за десертите. Ние ви предлагаме два различни. Можете да изберете един от двата или пък да си ги приготвите и двата карамелизирани ядки и бърз десерт с булгур

 

Линкът за карамелизираните ядки води към подробни наставления за приготвянето на ядките. Опитайте да си ги приготвите, не е трудно, а се получава много вкусно. Вторият десерт е предложен от Светла Иванова. Десертът с булгур се приготвя по подобен начин на млякото с ориз, но се получава за 30 минути и също е много вкусен.

 

Няма как да пропуснем да споменем за напитката, която неотложно трябва да присъства на трапезата ни – виното. Все пак традицията е свързана именно с тази любима алкохолна напитка.

 

Остана само да си кажем наздраве и хубав празник :)

 

Рецепти