Вкусна импровизация с оризови спагети
от Kulinar.bg | 29 януари 2014
Вдъхновена от Тайланд, но направена в България

Оризовите спагети са продукт, който е изключително характерен за няколко азиатски кухни, най-вече за страните от Източна и Югоизточна Азия.

 

Към основните съставки, освен ориз, често присъстват нишесте от царевица или маниока, за да се подобрят текстурата и прозрачността им.

 

С оризови спагети могат да се приготвят наистина много ястия. Някои от тях могат да бъдат автентични, т.е. директно откраднати от някоя национална кухня.

 

Например спагетите по китайски с пилешко месо. В други случаи, този интересен азиатски продукт може да се превърне в поле за всякакви кулинарни експерименти.

 

В тази връзка, припомняме ви рецептите за:

 

Оризови спагети с чушки

 

Салата с оризови спагети

 

Оризови спагети с гъби

 

А сега идва ред на една рецепта, която попада в категорията "импровизация", макар и вдъхновена от кухнята на Тайланд. Въпросното ястие с нас споделиха нашите верни приятелки – Jenite.bg.


Доказано вкусно е - онзи ден обядваха с него! :)

 

Необходими продукти:


1 пакет оризови спагети 250 грама


1 пакет соеви кълнове 150-250 грама


3 скилидки чесън


6 с.л. соев сос


2 с.л. оризов оцет (или винен)


200 грама ролца от раци (или други морски дарове)


1 с.л. къри паста


Начин на приготвяне:


На котлона се слага
съд с малко вода и сол.


Когато кипне, се добавят соевите кълнове за минутка, после се отцеждат и се изплакват с хладка вода, за да станат хрупкави.


Оризовите спагети се сваряват в подсолена вода за 3 минути.


Задушават се нарязаните
на ситно ролца от раци с пресованите скилидки чесън. Добавят се оцетът, соевият сос и къри пастата.


Запържват се, добавят се соевите кълнове. Разбърква се хубаво.


Цялата смес се изсипва в тенджерата при сварените спагети и се разбърква добре.


Ако рецептата ви е харесала, можете да последвате Jenite.bg в групата им във Фейсбук. Няма да ви се разсърдим!

Рецепти