Балсам за устни в домашни условия
от Мартина Николова | 04 ноември 2013
Балсам, с който ще забравите за сухите устни през студения период

Грижата за устните е също толкова важна, колкото и за останалата част от кожата на лицето.

 

Недостатъчната хидратация води до изсъхване на устните и неприятно напукване.

 

Атмосферните условия влияят силно на устните. През лятото трябва да ги пазам от слънцето, по същият начин, по който се предпазваме от изгаряне на плажа. А през зимата студеният вятър ги изсушава, както го прави и с кожата на ръцете.

 

Всяка жена знае, че през студените месеци е почти невъзможно да си легнем вечер, без да намажем ръцете си с крем. Е, същата процедура трябва да повтаряме и с балсама за устни.

 

Господата приемат подобни процедури като женски глезотии, но някои от тях също имат проблем с напуканите устни. А ако са любители на снежните спортове, то балсамът за устни им е силно необходим.

 

Тъй като ние ще ви предложим една лесна рецепта за балсам в домашни условия, който няма никакви химикали, можете спокойно да го нанасяте на устните си колкото пъти искате през деня.

 

Съставките, които са ви необходими са:


4 супени лъжици масло от жожоба, бадеми или зехтин (взаимозаменими са);

 

1 супена лъжица пчелен восък или пчелен восък на перли;

 

1 чаена лъжица мед;

 

¼ чаена лъжица витамин Е под формата на масло или можете да го замените с 3 капсули витамин Е, които да прободете и да изстискате само вътрешността;

 

7 капки есенция от лавандула или друга по ваш вкус;

 

по желание може да добавите и 1 малка лъжичка какао.


Начин на приготвяне:


Загрейте маслото от жожоба (или това, което сте избрали), меда и восъка в малък неръждаем съд на много ниска температура. Разбърквайте, докато сте сигурни, че восъкът се е стопил напълно.


Махнете от котлона и веднага разбъркайте заедно с витамина, есенциалното масло и какаото. След това сложете купата в друг съд, в който предварително сте изсипали студена вода.


Продължете разбъркването и едновременно с това сложете меда. Веднага след като сте добавили меда, прехвърлете готовия балсам за устни в подходящ контейнер или кутийка, която сте предвидили за съхранение.


Оставете домашния балсам за устни да престои поне 3 часа преди употреба.


Ингредиентите, които влизат в състава на балсама, са изключително благотворни и веднага ще усетите ефекта.

 

Рецепти