Архангелова задушница
от Kulinar.bg | 06 ноември 2015
Чества се събота преди Архангелов ден

Архангелова задушница, която се нарича още Велика (Голяма) задушница или Архангелска задушница, е една от трите най-големи през годината.

 

Отбелязва се събота (денят, който църквата е определила за ден на покойниците) преди Архангелов ден.

 

Архангел Михаил, един от седемте първенствуващи ангели, който се грижи за душите и се бори за доброто. Фактът, че задушница се чества непосредствено преди празника на светеца, е свързан с вярването, че Архангел Михаил е ангел на смъртта.

 

Както и на останалите задушници, и на Архангелова задушница се правят панихиди в храмовете.

 

Близките посещават гроба на починалия. Обичаят повелява най-възрастната жена да прелее гроба с вино, започвайки от главата. По традиция се прави коливо (варено жито със захар), хляб, който желае може да добави и сладки и соленки.

 

Голяма задушница е последната за годината и на нея се носят в гробищния парк храни, които покойният е обичал. Както повелява традицията, първата хапка и първата глътка се слагат на земята със споменаване на починалите. 

 

 

По желание на близките могат да се направят и т.нар. раздавки на близки, съседи и т.н. отново в памет на покойния. Архангелова задушница е посветена на загиналите воини, заради което понякога се нарича и Мъжка задушница.

 

Житото символизира възкресението, а виното и хлябът са спомен за жертвата на Христос за човечеството.

 

Ето и едно примерно меню за Архангелова задушница

още по темата
Рецепти