Апетитни бургери със сос барбекю
от Kulinar.bg | 08 март 2015
Тип "да си оближеш пръстите"

Хамбургерите са една много примамлива храна, която хората избират, защото се приготвят лесно и никога не са разочаровани от резултата.

 

Не изискват нищо по-специално. Каквото имате в хладилника си ще ви свърши работа. Можете да си ги приготвите, когато бързате за работа сутрин и нямате време за готвене или когато очаквате гости и искате да ги нагостите с нещо по-непретенциозно.

 

Ние сме ви подготвили един по-нестандартен подход към любимите хамбургери. И вместо да тичате до магазина за хлебчета, ви предлагаме да си ги направите сами. Не се плашете – няма нищо сложно в месенето на хляб. Сигурни сме, че ще се справите блестящо!

 

А сега запретнете ръкави и се захващайте за работа. Ето какво ще ви трябва за питката:

 

500 гр. брашно тип 500

прясно мляко или вода 250-300 грама

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

зехтин или олио - 4 с.л.

1 пакетче суха мая

 

Начин на приготвяне: 

 

В дълбок съд пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете маята и захарта. Налейте млякото/водата и разбъркайте с лъжица, да се разтвори маята и, с помощта на захарта, да се активизира. След това налейте олиото и солта и започнете да придърпвате брашното към средата, докато се усвои всичкото брашно.

 

Течността невинаги може да се определи точно, заради брашното. Затова варира. Понякога поема повече течност, друг път по-малко. Извадете тестото от купата и го омесете. Трябва да се получи гладко и меко тесто.

 

Върнете тестото обратно в купата. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса. Процесът на втасване зависи от температурата в помещението - ако е топло, ще втаса по-бързо. След първото втасване премесете.

 

Оформете 12 равни парченца тесто и ги подредете в предварително намаслена, правоъгълна тава. Разпределете ги в 3 реда по 4 части. Оставете ги на топло да втасат още веднъж и след това ги изпечете в предварително загрята на 180 С фурна.

 

След като ги извадите, ги оставете да изстинат и внимателно ги извадете от тавата, като целта е да останат свързани в голяма пита. (ще се ориентирате по-добре в снимките).

 

Е, трудната задача я свършихме. Сега идва и ред на плънката за нашите хамбургери. И тук ще си поизцапате ръцете, но нали това е забавното. Ето и необходимите продукти за кюфтетата:



½ кг телешка кайма

подправка за барбекю

1 яйце

150 г бекон

1 глава лук

сос барбекю (количеството на вкус)

100 г сирене чедър

 

Начин на приготвяне:

 

Загрейте фурната предварително на 180 С. Изсипете каймата, подправката за барбекю и яйцето в дълбок съд и хубаво ги замесете. От получената смес оформете 12 кюфтета. В подходяща тава сложете лист хартия за печене. Разположете кюфтетата равномерно в тавата и ги сложете във фурната за около 30 минути.

 

Докато изчаквате да се опекат, можете да нарежете бекона на малки парченца и да го изпържите, докато стане хрупкав. Махнете парченцата бекон от тигана. 

 

Нарежете 1 глава лук на филийки и ги изпържете в същата мазнина, докато омекнат хубаво. Вземете вече готовата питка от хлебчета и я разрежете на две части, без да разделяте хлебчетата. (виж снимките)

 

Върху долната част поставете по едно кюфте на всяко отделно хлебче и ги залейте обилно със сос за барбекю. Нарежете няколко тънки филийки от чедъра и ги поставете върху кюфтетата. Върху него разпределете изпържените бекон и лук.

 

Върнете ги обратно във фурната за няколко минути – само колкото да се разтопи сиренето.

 

Върху вече готовите кюфтета поставете и другата част от питката. Сервирайте я цяла – всеки може да си отчупи от нея. По ваш избор можете да я гарнирате с любимите пържени картофки, които са меко казано най-подходящият завършек на менюто.

 

29810

снимка:pinterest

Рецепти