Английска закуска. Една вековна традиция
от Мартина Николова | 17 декември 2013
Която днес се е превърнала в емблема на Великобритания

Коя е най-известната закуска в света? Английската, разбира се.

 

В основата на обилната закуска стоят викторианците, а действието се развива някъде през 1800 година.

 

Някои наричат това време период на развитие на изкуството да закусваш, период, който по-късно ще се превърне в традиция на английската закуска.

 

Какво толкова специално може да се крие в една закуска?

 

Целият ритуал, който съдържа в себе си вкусно хапване, преглеждане на пресата или някои любимо списание, се оказва една от най-издръжливите традиции, които впрочем практикуваме и до днес. Богата английска закуска не е била по джоба на всеки.

 

Може би в самото начало само кралският двор е можел да се наслади на обилното хапване. А какво точно включва закуската? Пушен бекон, подсладен с мед, шунка, запържени домати и гъби, малки, хрупкави ролца с бекон, бъркани, пържени яйца и филийки, наденички, черен пудинг, различни сладка и мармалади. Исторически данни показват, че закуската на по-заможните е включвала дори още повече ястия, от тези, които изброихме по-горе.

 

Една аристократична английска закуска би включила и задушени смокини, телешки език и бутчета от фазан. Аристократично, нали? Традиционната пълна английска закуска днес включва бекон, поширани или пържени яйца, пържени домати и гъби, пържени филийки хляб или такива, приготвени на тостер, апетитно намазани с масло. Всичко това, разбира се, придружено с чаша ароматен чай.

 

Тук играта "наистина загрубява”, тъй като всичко в това меню е пържено. Но това си има и своите плюсове – зеленчуците, останали от предния ден, влизат в употреба и нищо не се разхищава.

 

Всичко, което се включва в пълната английска закуска, която днес познаваме като традиционна, е толкова тежко и калорично и заради една друга причина, която се крие в сериозната работа. Става въпрос за времето на индустриалната революция от 19 век. А тежката физическа работа изисква силна храна. Някъде между двете Световна войни традиционната английска закуска става част от менютата на хотелите, ресторантите, хостелите от типа "bed & breakfast” и др.

 

Прословутата закуска е станала емблема за Англия, до такава степен, че в наши дни е почти непростимо да посетиш Острова и да не си поръчаш една.

 

Беконът и яйцата са едни от основните съставки на английската закуска. Бекон се консумира в Англия някъде от 18 век. Но през 1930 година Едуард Бернайс, известен като първият експерт в областта на връзки с обществеността, въвежда терминът "бекон с яйца”. Двете думи така се вклиняват, че заедно звучат почти толкова добре, колкото "рок енд рол”.

 

След като закуската е най-важното хапване за деня, то след една традиционна английска закуска трябва да имате сили поне да преобърнете Земята :)  

Рецепти