7 грешки при готвенето на супа
от Надежда Стоянова | 28 януари 2014
Какво никога не трябва да правим

Щом времето застудее малко, веднага на дневен ред в менюто ни идват супите – с картофи, с месо, със сирене и каквото още се сетите. Колкото вкусове, толкова и рецепти.

 

И макар че вероятно ви се струва най-лесното нещо на света да сготвите такова ястие, не бъдете толкова сигурни. Да, не се изисква кой знае каква техника или специални съставки, които трудно се откриват по магазините, но си има някои трикове, които няма да ви е излишно да знаете.

 

Оказва се, че дори ужасно опитни в кухнята домакини редовно допускат няколко грешки при супите.

 

Ако искате да се не попадате сред тях и всеки път да карате гостите и близките ви да искат допълнително, ето няколко важни съвета. Като начало, внимавайте със солта, защото от опит знаете, че пресолената манджа трудно може да бъде спасена.

 

Основни грешки при готвенето на супа:

 

Използвате готов бульон

 

Бульонът е едно от най-важните неща при супите. Затова тук трябва да се постараете малко повече. Готовите бульони, които купувате от магазина и вкъщи само разтваряте във вода, не са добро решение. Направете си го сами, няма да ви отнеме много време, а ще се изненадате колко по-вкусно се получава.

 

Слагате фидето прекалено рано

 

Това е идеалният начин фидето да се разпадне и супата ви да заприлича на каша. Затова по-добре не бързайте да слагате всичко във врящата супа. Фидето се вари много бързо, така че го прибавете, когато сте почти готови.

 

Варите на силен огън, когато трябва да къкри

 

За къде бързате толкова? Нали искате все пак да е вкусно. Къкренето позволява на супата нежно да освободи ароматите от съставките, което гарантирано ще стане по-вкусно.

 

Не добавяте достатъчно бульон

 

Това е най-лошото. Както вече споменахме, бульонът е сред най-важните неща, само че добрите готвачи знаят, че част от него се изпарява, докато супата се готви. Освен това някои съставки имат способността да поглъщат много бульон.

 

Слагате всички съставки едновременно

 

Абсолютно забранено. И не защото се опитваме да усложним готвенето, а защото всяка съставка изисква различно време, за да се сготви. Например твърдите зеленчуци трябва да се варят малко по-дълго време. Затова се прибавят още в началото, докато магданозът и други подобни се слагат чак накрая.

 

Не чакате до края за солта

 

Ако слагате солта в началото на готвенето, почти сигурно е, че супата ви ще е пресолена и няма да има какво да направите, за да подобрите вкуса й. Затова имайте търпение и изчакайте, докато се сготви. Освен това като прибавите останалите подправки няма да имате нужда от много сол.

 

Не готвите с любов

 

Това важи за всички ястия. Ако не ги приготвяте с любов и желание, резултатът няма да е сред най-добрите.

Рецепти