6 неща, които мразехме, когато бяхме деца
от Kulinar.bg | 21 март 2015
А сега обожаваме...

Всички деца имат малко по-различен вкус и виждания за храната. Най-често свързваме детската градина с неща, които са били не особено вкусни и после дълги години не искаме да ги приближаваме.

 

Но 5-годишното ни Аз не може да бъде критерий, тъй като то мразеше и следобедния сън... А сега бленуваме за неделята, в която ще имаме 2-3 часа за почивка следобед.

 

Така че, това че като малки не сме обичали някои храни, съвсем не означава, че трябва да ги заклеймяваме до живот.

 

Даже напротив! Много от нас доста по-късно осъзнават, че всъщност много обичат нещо, което като малки дори не са искали да поглеждат. Или пък го хапваме, защото е здравословно. Но кой ли ти мисли за здравословни храни, когато е на 5 години?

 

И така, предлагаме ви този списък с 6 храни, които най-често са били мразени, а после се превръщат в нераздална част от хранителния ни режим.

 

 Пълнозърнест хляб

 

В сравнение с меките пухкави филийки бял хляб, пълнозърнестият никога не е представлявал интерес за вас. И за нас също. Само че с възрастта успяхме да установим кой наистина е вкусният хляб. А също и полезният!

 

А вие помните ли кога последно ядохте бял хляб?

 

Черен шоколад

 

Да си признаем, когато бяхме малки, никой от нас не посягаше към черния шоколад. Тази "горчилка" изобщо не можеше да се нарече десерт, камо ли пък нещо вкусно.

 

Но, когато разбрахме колко по-малко калории има, започна доста да ни се услажда... Особено в диетичните дни, когато не можем да си позволим никакъв друг десерт, черният шоколад е най-бленуваното нещо!

 

30060

 

Грейпфрут

 

На цвят – красиво, на вкус – гадост! Така ли мислехте и вие като малки? Грейпфрутът – лошият, кисел братовчед на портокала. И никога не припарвахме до него...

 

Но след като разбрахме колко полезни вещества има и най-вече, че подпомага отслабването, не си ли хапвате грейпфрут по 2-3 (минимум) в седмицата?

 

Броколи

 

Охх, поредният гаден зеленчук... И ние така си мислехме. За щастие, открихме колко вкусни могат да бъдат броколите, стига да са добре приготвени.

 

А освен това са и страшно полезни!

 

 

 

Спанак 

 

Без значение колко здрав и силен беше Попай, ние не искахме и да подушим спанак! Добре, че това време отмина... Спанакът е толкова богат на полезни вещества, че е недопустимо да го изключваме от менюто си. Освен това и изобщо не е лош на вкус – можем да го хапваме и суров на салата или като добавка на почти всяко ястие – с месо, паста, пица, ризото... 


Домати

Обичахте кетчуп, но не и домати, нали? Почти няма дете, които да обича домати...

 

Днес обаче не можем дори да си представим салата, без в нея да присъстват доматки.

 

Само си представете – розови белени домати, нарязани на шайби с парчета сирене. Мммм.. А преди не искахме да ги доближим!

 

 

 

Не само, че вече обичаме тези продукти, а най-често ги комбинираме! Например спанак с домати за салатка, броколи с домати се превръщат в чудесен сос за паста, а парче черен шоколад с грейпфрут - чудесната закуска.

Рецепти