5 страхотни рецепти за ледено кафе
от Kulinar.bg | 22 април 2014
За разхлaждане през предстоящите горещини

По отношение на кафето – мнения всякакви. Сякаш всеки ден се събуждаме с различно становище по адрес на кофеиновата напитка.

 

Един ден е полезна, на следващия увеличава риска от някакво заболяване.

 

А простата истина е, че ако ви кара да се чувствате добре (и все пак не прекалявате с него), кафето не е ваш враг. Дори напротив – то е малка доза удоволствие, която си приготвяте сами или консумирате по време на кратките паузи през деня.

 

Ако и вие, като нас, предпочитате да сте автори на кафето в чашата си и сте любители на всякакви негови вариации, предлагаме ви 5 чудесни рецепти за ледено кафе. Можете да ги пробвате през следващите почивни дни.

 

Класика в жанра

 

Пригответе кафе по избор. Добавете към него малко мляко и половин лъжичка захар (ако консумирате такава). Изсипете във висока чаша, предварително напълнена с лед. Можете да поръсите с канела или ванилия.

 

Шоколадов студ

 

Към готовото кафе прибавете парченца от любимия шоколад, за препоръчване черен. Изсипете във висока чаша с лед. Гарнирайте с топка сладолед или бита сметана.

 

Леден шейк с кафе

 

За тази рецепта ще ви трябва малко предварително изстудено кафе, няколко замразени плодчета, 1 чаша сладолед по избор, малко карамелов и шоколадов топинг. Смесете всичко в блендер и се насладете на свежия вкус.

 

Студено кафе "Канада"

 

Сварете кафе. Докато е горещо, прибавете към него 2 ч.л. кленов сироп. В купичка смесете малко бита сметана с още 2-3 лъжички кленов сироп. Във висока чаша с лед изсипете готовото кафе, а отгоре му – кленовата смес. Вкусно, нали?

 

Студено кафе "Тайланд"

 

Ще са ви необходими 1 с.л. бадемова есенция, 4 с.л. сметана, захар на вкус, 2 с.л. кардамон на прах. Пригответе 4 ч.ч. кафе по избор. Смесете всички съставки във висока чаша с лед.

 

Всяко едно от тези ледени кафета може да бъде поднесено в издълбан кокосов орех, вместо в чаша.

Рецепти