Готвенето би било невъзможно без кухненските прибори.
Като се започне от бъркалки, тигани, тенджери, ножове, дъски.... Списъкът е безкраен.
Всяка домакиня си има най-най-любими кухненски атрибути и въпреки че има например още 10 бъркалки, тя си обича точно тази определената!
Припознахте ли се в това описание.
Да, да, картинката ни е ясна :)
Та, така, въпреки всичките ни нови кухненски придобивки, имаме такива, които дори не помним от колко години са в кухнята ни, но изобщо не си помисляме да се разделим с тях.
За съжаление обаче в един момент трябва да го направим. Някои прибори имат нещо като "срок на годност" и след изтичането му определените прибори могат да станат доста опасни за здравето ни.
Вижте списъка на тези кухненски прибори.
1. Тефлоновите тигани
Въпреки че за тях много е говорено, няма как да не ги поставим на първо място в списъка.
Техният срок е около 3 години. Всъщност срокът е, докато не забележите, че тефлоновото покритие на места е нарушено.
За да удължите срока на годност на съдовете, по-добре ги дръжте закрепени на стена или опаковани в нещо, вместо да имат директен досег с други съдове.
Припомнете си дали е вредно да се готви в тефлонови съдове.
2. Дървени кухненски прибори
Всички дървени прибори в кухнята (огледайте се, те са доста) можете да ползвате около 5 години.
Всъщност изхвърлете веднага след като забележите пукнатини по дървото или промяна на цвета.
Дървото е материал, който корозира, поглъща миризми, влага и бактерии.
За да издържи по-дълго любимата ви дървена лъжица припомнете си как да се грижите за нея.
3. Кухненска ножица
Следете за поява на ръжда. Да кажем, срокът на ножиците е 5 години. Забележите ли ръжда обаче, веднага я сменете с друга.
Ако искате да издържи възможно най-дълго, поне веднъж в седмицата я острете.
4. Гумени и силиконови шпатули
Ако имате такава, то знаете колко е удобна - особено за приготвяне на сладкиши. Ако нямате, бързо се сдобийте!
Важно е да знаете, че техният срок на годност е около 2 години. Когато променят цвета си или част от тях започне да се отделя, време е за смяна.
Ако шпатулата е от две части, то трябва да положите повече грижи за хигиената й, тъй като в процепа между двете части се събират доста бактерии.
5. Пластмасови дъски за рязане
Срокът им е 3 години. Тук следете дали върху дъската има дълбоки процепи от ножа. Там е място за разпространение на бактерии, а твърде дълбоките резки не могат да се почистят добре.
Припомнете си още кой са най-мръсните предмети в кухнята.
photl.com