3 рецепти, които могат да бъдат и сладки, и солени
от Милена Димитрова | 05 февруари 2014
И всякак са еднакво вкусни!

Има няколко рецепти, които могат да бъдат приготвени както като основно (солено) ястие, така и като десерт.

 

Трикът е в това, че методът на приготвяне и в двата случая е един същ, като самият той предразполага за този "двойствен" характер.

 

Все пак, не всяка рецепта е с такива възможности. Все още не сме срещнали сладка мусака!

 

Пай

 

Първата двустранна рецепта, за която се сетихме, е именно тази за пай. Колкото и невъзможно да изглежда, първите пайове са се появили през 9500 г. пр. Хр. в Древен Египет.

 

Едва ли можем да си представим колко пайове, и сладки, и солени, са били изпечени от тогава до днес!

 

Това, което можем да направим обаче, е да ви подарим няколко страхотни рецепти. Като:

 

Черешов пай "Росица"

 

Ябълков пай (победителят в конкурса "Сладки изкушения")

 

Гъбен пай

 

Пай с пиле и есенни зеленчуци

 

Суфле

 

Следващата рецепта, която страда от раздвоение на продуктите, е обичното суфле. Интересен факт за суфлето: наименованието soufflé произлиза от миналото причастие на френския глагол souffler, който означава надувам се, експлодирам. Съвсем очевидно защо!

 

 

Изберете си какво суфле искате да забъркате – сладко или солено? Припомнете си и тънкостите при приготвянето на суфле.

 

Най-вкусното шоколадово суфле

 

Суфле "Ванилия"

 

Суфле от броколи и карфиол

 

Суфле от тиквички

 

Киш/тарт

 

Продължаваме любопитния списък с много нашумелите напоследък в България кишове, тартове и тарталети. Те също могат да се осъществят като сладкиши и солени изкушения. Най-важното е да знаете как да приготвите тестото. За щастие, Люба Грънчарова вече ни разкри тази велика кулинарна тайна!

 

След изпичането на кората, можете да решите с какво ще я напълните.

 

Класически киш "Лорен"

 

Тарта с плодове

 

Тарталети с рикота

 

Тарталетки с плодове

Рецепти