Има няколко рецепти, които могат да бъдат приготвени както като основно (солено) ястие, така и като десерт.
Трикът е в това, че методът на приготвяне и в двата случая е един същ, като самият той предразполага за този "двойствен" характер.
Все пак, не всяка рецепта е с такива възможности. Все още не сме срещнали сладка мусака!
Пай
Първата двустранна рецепта, за която се сетихме, е именно тази за пай. Колкото и невъзможно да изглежда, първите пайове са се появили през 9500 г. пр. Хр. в Древен Египет.
Едва ли можем да си представим колко пайове, и сладки, и солени, са били изпечени от тогава до днес!
Това, което можем да направим обаче, е да ви подарим няколко страхотни рецепти. Като:
Черешов пай "Росица"
Ябълков пай (победителят в конкурса "Сладки изкушения")
Гъбен пай
Пай с пиле и есенни зеленчуци
Суфле
Следващата рецепта, която страда от раздвоение на продуктите, е обичното суфле. Интересен факт за суфлето: наименованието soufflé произлиза от миналото причастие на френския глагол souffler, който означава надувам се, експлодирам. Съвсем очевидно защо!
Изберете си какво суфле искате да забъркате – сладко или солено? Припомнете си и тънкостите при приготвянето на суфле.
Най-вкусното шоколадово суфле
Суфле "Ванилия"
Суфле от броколи и карфиол
Суфле от тиквички
Киш/тарт
Продължаваме любопитния списък с много нашумелите напоследък в България кишове, тартове и тарталети. Те също могат да се осъществят като сладкиши и солени изкушения. Най-важното е да знаете как да приготвите тестото. За щастие, Люба Грънчарова вече ни разкри тази велика кулинарна тайна!
След изпичането на кората, можете да решите с какво ще я напълните.
Класически киш "Лорен"
Тарта с плодове
Тарталети с рикота
Тарталетки с плодове