Завехналите листа на салатата може да освежите, ако ги натопите в хладка вода с лимонов сок
На всяка домакиня се е случвало да пресоли ястието, но това е поправимо.
Пресоленото ястие може да поправите бързо и лесно, като сложите в него филия хляб и след това я извадите.
Ако имате гъби, добавете ги - те ще отнемат от солта. Може да пробвате и с няколко парчета картоф.
А ако сте пресолили соса към ястието, просто сипете малко прясно мляко.
Когато варите карфиол, за да остане бял, сипете във водата 1 с.л. сок от лимон. Същото важи и за ориза.
Когато варите картофи и не искате да се напукат, надупчете ги на няколко места, а ако сложите сол във водата, ще станат по-вкусни.
Когато правите сладкиш с плодове, преди да ги прибавите в тестото, ги поръсете с брашно, а след това ги пресейте през цедка.
Така няма да паднат на дъното, а ще останат добре разпределени в тестото.
Когато правите сладкиш, първо извадете яйцата от хладилника. Добре е да са със стайна температура.
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Дръжте сметаната в хладилника, преди да я разбиете.
Когато пържите черен дроб, ако искате да стане крехък, дръжте го 30 минути в прясно мляко. След това го подсушете с кухненска хартия. Посолете, когато го извадите.
Ако са ви останали парченца сирене или кашкавал, разтопете на слаб огън в прясно мляко и ще получите чудесен сос.
Ако нямате прясно мляко за палачинките, може да ги направите с газирана или обикновена вода. Ако не искате да намазнявате непрекъснато тигана, когато пържите палачинките, добавете 40 грама олио в тестото.
Наближава времето на прясното зеле. Предполагам много хора го обичат, но не харесват миризмата му при готвене.
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Сложете филия хляб, напоена с оцет, върху капака на съда. Тя ще поеме голяма част от неприятната миризма.
Не изхвърляйте стария хляб. Направете сухар и приберете в кутия, така ще имате винаги галета, когато ви потрябва.
Когато готвите зеленчуци, не изхвърляйте нищо. Всичко, което ви е останало, сварете и прецедете. Налейте в подходящи съдчета и ги употребете, когато имате нужда. Ще останете изненадани, колко ароматен бульон се е получил.
Зелените подправки може да съхраните за по-дълго, ако ги прибирате в хладилника в затворен буркан, а не в найлонов плик.
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Репичките ще се запазят по-дълго свежи, ако натопите листата във вода.
Първо измивайте зелените зеленчуци в подсолена вода, а след това под течаща. Така ще отстраните попадналите в тях насекоми.
Когато готвите гъби, или ги почиствайте с четка, или ги измивайте непосредствено предиготвене. Ако искате да ги готвите в тиган, хубаво ги подсушете.
Завехналите листа на салатата може да освежите, ако ги натопите в хладка вода с лимонов сок.
Когато варите риба, поставяйте солта в началото.
Когато варите месо, солете накрая.