Родопски пататник
Родопски пататник
Източник: Михаела Хаджиева
Тип ястие: основно
Националност: българска кухня
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Картофите и лукът се настъргват на едро ренде. Ако пуснат много сок, картофите леко се оставят да се поизцедят.

2

Посолява се на вкус, слага се щедро и джоджен.

3

Смесва се с 2-те яйца, черния пипер и олиото.

4

В голяма тава се слагат две супени лъжици олио, за да се омазни добре.

5

Слагаме едната кора (за предпочитане е да се ползват домашни точени кори), така че краищата да излизат извън тавата.

6

Разпределяме добре плънката и притискаме леко към стените на тавата, за да се оформи.

7

Слагаме отгоре и другата кора, като завиваме с краищата на долната и притискаме.  

8

Печем върху котлон на умерени градуси или печка.

9

Като се зачерви добре отдолу, обръщаме пататника върху чиния, поднос, капак. 

10

После приплъзваме обратно, за да се опече и от другата страна.

11

След като стане готов, намазваме отгоре с масло и оставяме да поизстине.

12

Добър апетит от Родопите :)

Подобни рецепти
Любопитно