Празнична капама Цанкова
Празнична  капама Цанкова
Източник: Петя Цанкова
Кулинар: Петя Цанкова
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Гювечът се намазва отвътре с олио. Дъното му се покрива с нарязаната на ленти осмянка и част от джумерките. Върху тях се нареждат цели зелеви листа.

2

Следва ред нарязано зеле, поръсва се с подправките - черен и червен пипер, чубрица, зърна черен пипер и бахар; тук там се слага нарязан лук.

3

Върху него се слага нарязаното на парчета свинско месо (при мен пържоли), поръсва се с подправките, изредени по-горе, включително и малко сол.

4

Следващият пласт отново е нарязано зеле и подправки. Равномерно се разстила измития ориз.

5

Идва ред на пилешките бутчета и суровата наденица, след това зеле и подправки. Отгоре се нареждат карначетата.

6

Завършва се с нарязано зеле, подправки и тънки ленти осмянка. Залива се с виното, зелевия сок и олиото.

7

Покрива се с цели зелеви листа, за да може по-лесно да се задуши. Над тях се слагат останалите джумерки, за да могат да пуснат от мазнината си.

8

Отворът на гювеча се покрива с лист алуминиево фолио и най-накрая се слага капака. Можете да запечатате капака с тесто.

9

Гювечът се слага в студена фурна, която се включва на максималната температура, докато закъкри винцето. След това се намалява на 150 С и се пече на слаб огън в продължение на близо четири часа.

10

При сервиране, една порция включва зеле, ориз и от всеки вид месо. Разбира се, с чаша хубаво вино!

11

Да ви е вкусно!

Подобни рецепти
Любопитно